Blogg

Anteckingar från dagens SBL-omgång

Här är några anteckningar från dagens matcher i SBL:

 

– När det återstod 13 sekunder kvar av matchen mellan Norrköping och Borås och bortalaget började avsiktligt foula för att komma ikapp var Dolphins på väg att skjuta sin åttonde och nionde straffkast för dagen. Vid den tidpunkten hade Borås skjutit 29 och satt 26. Trots det enorma övertaget var det faktiskt Borås som låg under stora delar av matchen, vilket säger mycket om var lagets anfallsspel befinner sig just nu.

 

– Koncepten ”öppet skott” och ”kontringar” använder inte Borås Basket sedan Nimrod Hilliard blev skadad. Det är stillastående, långsamt och ineffektivt. Nu finns det inget annat att göra än att hålla andan och hoppas att amerikanen snart är tillbaka på planen.

 

– Trots problem på den offfensiva planhalvan lyckades Borås reducera Norrköpings ledning i fjärde perioden och göra matchen till en nagelbitare. Spelarna kämpar och vill, men det finns som sagt inte mycket mer det här laget kan göra offensivt.

 

– Jag skrev för några dagar sedan att Brett Bisping och Jyles Smith aldrig gör en bra match tillsammans. I dag vet det Smiths tur att göra sitt jobb och Bispings att underprestera.

 

– Norrköping, till skillnad från Borås, vågade göra förändringar i sin trupp och man ser effekterna direkt. Jag har nu sett de senaste två matcherna Dolphins vunnit, idag och senast mot Södertälje, och det är uppenbart att de fått em välbehövlig injektion. Mot Kings var de fantastiska, mot Borås överlägsna i tre perioder.

 

– Jonathan Dumas, Dolphins nya forward, verkar vara helt carazy. Snubben var överallt och hyperagressiv varenda sekund han var inne på planen. På tio minuter levererade schweizaren tolv poäng och tre steals.

 

– Det bästa beslutet var dock att värva Eugene Harris. Amerikanen är ingenting märkvärdigt, men man märker att Tim Schüberg mår bättre av att spela som en ”tvåa” som inte alltid har bollen i händerna. Schübergs utveckling har gått i stå, och stundtals har jag tyckt att det är sorgligt att se hur mycket han gått bakåt i år. Men sedan Harris kom har 22-åringen, två matcher i rad, varit en av lagets bästa spelare. Vi får se om det fortsätter.

 

– I Södertälje lyckades Uppsala vinna mot Kings i Täljehallen för första gången sedan 2011. Helt overkligt med tanke på att de här två lagen oftast spelat jämna matcher mot varandra.

 

– Axel Nordström var återigen suverän med sina 28 poäng, och nu råder det ingen tvekan att han Har den ledande positionen i MVP-racet. Han och Viktor Gaddefors har gjort Uppsala till en legitim slutspelskandidat, ett lag som i första omgången förlorade med 30 poäng på hemmaplan.

 

– Det är dock inte bara de här två spelarna som konstant levererar. Flera andra spelare har lyft sig, framför allt Anes Zekovic som idag stod för 21 poäng.

 

– Södertälje bör snart trycka på panikknappen. Efter en fin säsongsstart med fem raka segrar har Kings förlorat sex och vunnit endast två matcher. Jag förstår att laget haft skadeproblem, att bästa spelaren lämnat mitt under säsongen och att Alexander Lindquist inte spelat en sekund än, men sex av åtta matcher ska det här gänget aldrig förlorar i SBL.

 

– Har Toni Bizaca äntligen blivit gammal? Så här få poäng har kroaten aldrig snittat i basketligan, och det märks att Bizaca, trots att han aldrig riktigt förlitat sig på just sin atletiska förmåga, håller på att bli segare.

 

– Jag tittade inte på matchen mellan Luleå och Jämtland, men läste att Yannick Anzuluni åstadkom en ”triple double”, tvåsiffrigt i tre statistiska kategorier. Vilken spelare nådde det  senast? Det var väl Hlynur Baeringsson? Help me out here.

 

Holla.