Blogg

Anteckningar från matchen mellan Borås och Luleå

Här är anteckningar från matchen mellan Borås och Luleå som bortalaget från Norrbotten vann 62-69.

 

– När Pat Ryan var Borås coach klagade många på att laget spelade för snabbt och utan struktur. Nu när Henrik Svensson är Borås tränare klagas det på att laget är för långsamt och att det är för strukturerat. Man kan inte båda ha tårtan och äta den samtidigt. Svensson lanupp den bästa möjliga taktiken för att besegra Luleå – bortalaget gjorde 69 poäng, deras klart sämsta insats offensivt den här säsongen. Men…

 

– Jag skrev när Nimrod Hilliard blev skadad att Borås anfall skulle stagnera. Amerikanen stod för en stor majoritet av lagets offensiva produktion i höstas, och nu när han är borta finns det inte tillräckligt med vapen i arsenalet för att konstant göra poäng. Det är här Svensson bör göra tillfälliga anpassningar, i mitt tycke tar det för lång tid för spelarna att sätta igång anfallsspelet, tempot måste skruvad upp, i alla fall innan Hilliard kommer tillbaka.

 

– Ni som läser bloggen vet vad jag tycker om Brett Bispings kvaliteter som basketspelare, men idag var han faktiskt en av bästa spelare på planen, trots att han sköt fyra av tolv från golvet. Han gjorde inte bort sig i försvarsspelet, och Luleå hade enorma problem att blockera ut honom i första halvleken.

 

– Tyvärr var Jyles Smith värdelös. De senaste fem matcherna har Smith sammanlagt gjort 28 poäng, lite mer än fem per match. Dessutom var han dålig defensivt, han som ska vara försvarsspecialist. Det är helt otroligt att det alltid är någon import som underpresterar. Smith är en spelare som verkligen är beroende av att ha Hilliard på planen, men mer produktion än det här ska man begära.

 

–  Luleå spelar aldrig så dåligt som de gör mot Borås. Många lag i basketligan byter i försvar, men Borås ”byta på allt”-taktik har verkligen fungerat, vilket förvånar, inte minst med tanke på att Luleå använder en likande defensiv taktik och bör veta hur man ska slå det.

 

– Borås unga trio Fredrik Andersson-Simon Gunnarsson-Ludvig Johansson tillbringar idag sammanlagt 57 minuter på planen, men levererar bara nio poäng, och skjuter 3 av 19 från golvet. På tok för dåligt, och det kommer aldrig att räcka mot ett lag som Luleå.

 

– Nästa match för Borås är borta mot Norrköping, sedan är det Jämtland på hemmaplan, och efter det får man hoppas att Hilliard är tillbaka. Nu har Borås förlorar fyra av senaste fem matcherna, och blödningen måste stoppas för att kunna avsluta säsongen på ett bra sätt. För Luleå gäller det att slappna av och njuta av resan, för just nu verkar det som att ingen ens får nämnas i samma mening med dem. Dock tror jag att Borås, med alla spelare friska, kan vara ett problem för Peter Öqvists mannar i en eventuell slutspelsserie, men det får vi spekulera mer om i framtiden.

 

Holla at ya boii.