Blogg

Anteckningar från matchen mellan Södertälje och Borås

Här är några anteckingar från matchen mellan Borås Basket och Södertälje:

 

– Med tanke på att Borås idag ställde upp utan långtidsskadade Nimrod Hilliard och nyskadade Jyles Smith var förlust en väntad epilog. Borås Basket hängde med i ungefär tre perioder, men när Södertälje skruvade upp tempot var det tydligt att gästerna inte skulle åka hem med två poäng.

 

– Borås Marin Mornar gjorde ännu en stabil match. Många spelare i SBL har stora problem att hänga med kroaten – han är konstant aktiv, både offensivt och defensivt. Att Mornar inte fick starta fram till förra matchen är en gåta. När han spelar mer än 20 minuter snittar han 16 poäng per match – alltså är 24-åringen en av ligans bästa poänggörare när han väl får förtroende.

 

Å andra sidan finns det en annan spelare i Borås som spelar kring 30 minuter, men snittar bara tio poäng per match, och är inte ens i samma universum som Mornar när det gäller försvarsspel. Förklara för mig hur det där går ihop.

 

– Jag har ofta kritiserat den där andra spelaren, så jag känner att vi behöver en förändring här. Vi får kalla honom Joel Embiid idag.

 

Mycket av Södertäljes anfallsproduktion kom efter att de attackerat Embiid. Kings-spelare var hänsynslösa varje gång Embiid hamnade framför dem, vilket är något samtliga SBL-lag börjat göra på sistone. Vi får se hur Borås kommer att lösa det här problemet.

 

– Martin Pahlmblad spelar sitt livs bästa basket. Aldrig har han tagit bollen till korgen hela vägen som han gör i år – föga förvånande har försvararna stora problem att hålla sig framför honom. Pahlmblad är och har alltid varit ruskigt atletisk, men av någon anledning har han inte velat attackera från studs när han var yngre. Nu är han svårstoppad.

 

– Valter Lindström å andra sidan är lite av en besvikelse om ni frågar mig. Han gör en del poäng, men är ojämn. En match kan han droppa 20+, nästa match är han den svagaste länken i startfemman. Lindström är alldeles för bra för att skjuta 32 procent från trepoängslinjen och göra endast tre assist på hela 30 minuter per match han fått spela i år. Point guarden bör göra mer.

 

– På tal om individuella prestationer stod Borås Simon Gunnarsson för en fin insats. Han är som bäst när han kan göra enkla poäng efter offensiva returer och efter att ha gjort sina cuts. Gunnarsons försvar håller alltid hög nivå, men det är inte ofta forwarden gör tvåsiffriga poäng. ”Dubbel-dubbel” blev det idag för Gunnarsson.

 

– Om jag ska summera Borås spel de senaste omgångarna kan jag inte hjälpa än att konstatera att det ser lite för komplicerat ut stundtals. Defensivt har Borås ingen tydlig identitet just nu, coacherna vill byta men det går inte att byta på allt om man inte har personal för att göra det. Framför allt är det när Embiid är på planen den taktiken inte fungerar, och nu har Borås faktiskt försökt installera andra försvarsvarianter för att göra det lättare för vissa spelare, men det tar tid att få det att fungera, framför allt om man vill kombinera flera olika försvarsvarianter. Offensivt tar det för långt tid för att komma till avslut, men vi visste att anfallet skulle gå trögare utan Nimrod Hilliard.

 

– Nåväl. Trots att Södertälje vunnit båda matcherna mot Henrik Svenssons mannar behåller Borås sin andra plats i tabellen, och nu är allt upplagt för basketfest när Luleå kommer på besök i Boråshallen 28 december. Om Hilliard är tillbaka kommer vi att se rafflande batalj och en underhållande seriefinal. Jag är hajpad.

 

Holla at ya boi.