Blogg

Är Marcus Eriksson en av världens bästa skyttar?

När jag efter en period av matchen mellan Gran Canaria och Ulm i onsdags bestämde mig för att byta kanal var jag övertygad att jag tog rätt beslut. Vid det tillfället hade Marcus Eriksson fortfarande inte gjort poäng, och det var uppenbart att Ulm inte tänkte låta svensken bli het, som så många andra gånger den här säsongen. I somras såg jag att Eriksson i Sveriges landslag inte var lika bekväm och effektiv när motståndarna fokuserade på att ta plocka bort honom och tvinga skytten att passa vidare bollen eller ta ett oerhört avslut, och nu såg jag samma mönster.

 

Jag begick ett stort misstag, för när jag tog en titt på statistiken efter matchen hade Eriksson stoppat i 26 poäng och satt sex av sju trepopngsförsök.

 

Att det bara är en tidsfråga innan Eriksson blir kall har jag tänkt många gånger den här säsongen, men efter ett par svaga insatser under säsongsinledningen har ingen riktigt kunnat stoppa svensken. Tvärt om, han blir bara bättre och bättre, och just nu är han en av  Europas bästa poänggörare.

 

Det är en överdrift, tänker många av er som läser det här blogginlägget. Ni har fel. I EuroCup, Europas näst största internationella tävling, en liga som innehar klubbar som Darusafaka som var ett av Euroleagues åtta bästa lag och Lokomotiv Kuban, som var top fyra i Euroleuague för två år sedan, är Marcus Eriksson näst bästa poänggörare, bakom Darusafakas Scottie Wilbekin. Tittar man på både Euroleague och Eurocup är Eriksson den femte bästa poänggöraren.

 

Men vi får inte glömma att Eriksson spelar endast 23 minuter per match, klart minst av samtliga top-poänggörare i Europa. Gran Canarias tränare spelar sina bästa spelare ungefär lika mycket och ingen matchas mer än ungefär 25 minuter, en strategi som jag personligen inte gillar, men laget vinner ju matcher. Vi kan bara undra vad Eriksson skulle snitta mer fler minuter, men faktum är att ingen på den gamla kontinenten gör fler poäng per minut är svensken.

 

Marcus Eriksson snittar 18 poäng per match i Eurocup, men per 40 minuter snittar han 30 poäng, mest i hela Europa, om man räknar in bara de bästa ligorna. Den enda spelaren som är nära är Real Madrids supertalang Luka Doncic, som snittar 29 poäng på 40 minuter.

 

Att en svensk är Europas kanske mest effektiva poänggörare känns surrealistiskt, men det är inte enda statistiska raden som imponerar. I Eurocup skjuter Eriksson 60 procent på trepoängare, en siffra som är närmare overklig. 60-procentiga brukar centrar som endast lägger i bollar runt korgen vara, men Eriksson är det från långdistansen, trots att han i princip bara tar svåra avslut med försvararens hand i ansiktet.

 

 

I Speanien är Eriksson en av ligans 20 bästa poängplockare med cirka 13 poäng per match, men den statistiken hade sett bättre ut om forwarden inte hade skadat sig under en ligamatch med många minuter kvar att spela. I ACB skjuter Eriksson 53 procent på trepoängare, inte lika vasst som i Eurocup, men fortfarande ingenting annat än fantastisk.

 

Jag konstaterade i somras på Twitter att Eriksson är en av världens bästa skyttar, och jag står fast vid det jag sagt. Nej, han är inte på samma nivå som Steph Curry, Klay Thompson, Kyle Korver eller Bradley Beal, men skillnaden mellan de här grabbarna och Eriksson är att de kan skapa egna skott och hitta balans när de får passningar i fart och från alla möjliga vinklar. Eriksson är inte där än, men står han öppen med sina fötter redo går det inte att vara bättre än svensken, för de bollarna går i. Det är som en lay up för honom.

 

Det positiva är att Eriksson jobbar på att bli bättre på att skapa eget skott och skjuta efter att ha fått screens. Han är definitivt inte försiktig och väntar inte endast på öppna skott, utan försöker utmana sig själv. 25 sekunder in i videoklippet nedan kan ni att sätter ett skott från studs och hittar balans väldigt snabbt, vilket är något han måste måste förbättra för att kunna nämnas i samma mening med de allra bästa.