Blogg

Dee Ayuba är död - och svensk basket gjorde ingenting åt att hjälpa honom

Idag är det är en tuff, hemsk och mörk dag. Dee Ayuba, Djurgårdens forward och en veteran inom svensk basket, har gått bort. Han blev 31 är gammal.

 

Ayuba var en duktig basketspelare, tvåfaldig SM-guldvinnare och en tuff lirare som gång på gång fick nya jobb i Sverige tack vare sina kvaliteter. Dessutom var Ayuba en respekterad person som hade många vänner runt om basket-Sverige.

 

Nu kommer jag att gå in på ett annat ämne. Det må uppfattas som respektlöst mot Ayuba och hans familj, men jag är så besviken och irriterad just nu att jag måste vädra mina tankar på något sätt. Nu är det kanske för sent, men detta måste lyftas fram.

 

Har ni någonsin sett Dee Ayuba? Han liknade Stålmannen i sitt kroppsbygge – två meter lång, muskulös och atletisk. Ayuba var den sista personen man misstänkte hade hjärtfel, men vi vet att elitidrotternas hjärtan utsätts för enorm belastning. Alla orkar tyvärr inte trycket.

 

Året var 2015 när jag började blogga på Borås Tidning. På den tiden var jag fortfarande naiv och trodde att mina texter kunde göra stor skillnad, att en spelares perspektiv kunde skaka om svensk basket. Berättelsen om hur Raimonds Jumikis från Akropol dog på basketplanen 2004 skrämde livet ur mig och mina lagkamrater, och därför skrev jag flera inlägg om att det är ett måste att införa obligatoriska hälsoundersökningar. Det sista jag ville var att gå till en träning och aldrig komma tillbaka.

 

Här kan ni läsa fyra blogginlägg som jag då skrev inom fem månader.

1. Elva år efter katastrofen har vi inte lärt oss något

2. Ligaklubbarna väljer bort spelarnas hälsa

3. Nu får det räcka!

4. Vad är viktigast: Pengarna eller spelarnas hälsa.

 

Poängen med att jag bifogar de här texterna är inte att få en ”he told us so”-reaktion, utan att ni ska förstå hur processen kring hälsoundersökningar går till. Orkar ni inte läsa kan jag kortfattat sammanfatta vad jag skrev:

 

– Raimonds Jumikis dog på basketplanen för 13 år sedan, men det ledde inte till några förändringar.

 

– De flesta ligorna i Europa har obligatoriska hälsoundersökningar.

 

– Elfsborgs läkare Matilda Landblad förklarar hur noggrann klubben är när det gäller spelarnas hälsa.

 

– Att göra en grundundersökning med EKG och hjärtscreening kostar inte lika mycket som ni tror: Kring 30 000 kronor för tolv spelare var siffror det pratades om för två år sedan.

 

 

Hade man upptäckt att Dee Ayuba hade hjärtfel om man gjort en kontroll de senaste åren? Det vet vi inte. Ingen kan garantera att hälsoundersökningar är perfekta och kan sätta alla i säkerhet, men genom åren har vi sett många liv som har räddats tack vare enkla kontroller.

 

Jag hade velat skriva mer idag om Dee Ayuba som person, men jag kände inte honom. Jag vill aldrig få veta hur hans familj och vänner mår idag. Det jag dock vet är att jag inte vill ha någon tyst minut i Boråshallen på fredag. Jag vill inte läsa om unga basketspelare som dör på grund av hjärtfel. Jag vill inte vara en del av svensk basket om svensk basket gör just ingenting åt att förhindra sådana här tragedier.

 

Chansen är liten, men förhoppningsvis kan Dee Ayubas fall leda till att någon bestämmer sig för att ta tag i detta och vidta åtgärder. Annars kommer vi väl att prata vi mer om detta nästa gång en basketspelare helt plötsligt dör…

 

Vila i frid, Dee Ayuba.