Det vilar en förbannelse över Westbrook

Blogg

Vet ni vad? Russell Westbrook har faktiskt blivit lugnare och mer kontrollerad den här säsongen. Tidigare har jag skrivit om hur mycket jag avskyr Westbrooks halsbrytande spelstil och hans oförmåga att inse att han inte behöver kuta rakt mot korgen så snabbt han får bollen, men det har blivit bättre i år. Nu har jag sett ett par matcher Oklahoma-matcher och är villig att erkänna det.

 

Men det räcker fortfarande inte till att ta det sista steget. Nej, än har Westbrook låg basket-IQ och begränsat spelförståelse.

 

Russell Westbrook och Kevin Durant är två av världens fem-sex bästa basketspelare. Serge Ibaka är en av världens bästa försvarare. Steven Adams är en duktig rollspelare och en stenhård center. Enes Kanter är en stabil poänggörare från bänken. Antony Morrow, Kyle Singler, D.J. Augustin och även Dion Waiters är kapabla ”catch and shoot”-skyttar. Billy Donovan är en bra coach.

 

Alla ingredienser för att vara dominanta finns i Oklahoma, men Thunder är fortfarande långt ifrån Warriors och Spurs. Både du och jag vet att OKC inte har en chans att vinna titeln i år, trots att spelartruppen till stor består av skickliga basketspelare som är i sin ”prime”.

 

Många av de här spelarna har spelat tillsammans länge, vilket betyder att även kontinuiteten finns, men i slutändan spelar det inte någon roll. Så länge Russell Westbrook spelar som han gör i dag kommer Oklahoma aldrig att vinna mästerskapet.

 

Ja, 27-åringen har blivit lugnare och bättre på att läsa av försvaret och slå rätt passningar. Men han vill fortfarande hemskt gärna vara vara den personen som gör poäng eller slår den avgörande passningen. Westbrook går fortfarande för steals i stället för att spela disciplinerat försvar. Hans beslutstagning går fortfarande att i frågesätta.

 

Men framför allt stör jag mig på stjärnans skottval. Westbrook har inte lärt sig någonting på åtta år när det gäller att ta smarta avslut. Dude, du skjuter 28 procent från trepoängslinjen, SLUTA SKJUT! Jag menar, hur ointelligent kan man vara? Westbrook ska inte ta långdistansskott om han inte är helt öppen, för han är inte bra på det och det finns andra i laget som har skytte som spetskompetens. Men det förstår 27-åringen  uppenbarligen inte. Det är det som är det största problemet, Westbrook är en fantastisk basketspelare som har ett stort hjärta, men han förstår inte.

 

Jag hävdar fortfarande att Kevin Durant bromsas av Westbrook och att forwarden kommer att lämna Oklahoma när hans kontrakt går ut. Westbrook och Durant står väldigt nära varandra, men deras bråk och argumentationer på planen inträffar allt oftare, och det är ingenting jag har läst om på ESPN eller andra amerikanska sportsidor. Det är faktum, och jag tror inte att Durant kommer att orka mycket mer.

 

Kevin Durant är smart. När hans kontrakt går ut till sommaren kommer han att vara 28 år gammal och inte riktigt i närheten av att vinna titeln. Som en av bästa och mest talangfulla poänggörarna i sportens historia är det mycket som står på spel för forwarden – vill han stanna i samma lag med en bollberoende, ointelligent point guard som hemskt gärna vill vara lagets främsta stjärna, eller kommer han att leta sig någon annanstans där chansen att bli mästare ökar? Det har redan börjat ryktas om att Golden State kommer att försöka värva Durant, samtidigt som vägen till finalerna lär bli enklare om han skriver på för ett lag i ”Eastern Conference”. Jag tror att han drar.

 

Med oavsett vad som händer med Durant är jag övertygad att Westbrook aldrig någonsin kommer att vinna titeln om han fortsätter att spela på samma sätt. Toppen av NBA kommer att vara alldeles för djup de kommande säsongerna för att Oklahoma ska ha en realistiskt chans att vinna med Westbrook i förarsätet. Jag kanske kommer att äta upp mina ord, men jag är faktiskt inte alls orolig.

 

I princip alltid är det lag med tydliga rollfördelningar som vinner titlar i NBA. Förstår Westbrook vilken roll han ska ha för att laget ska ta det sista steget? Det gör han inte. Westbrooks förbannelse blir att han aldrig kommer att bli en mästare.