Blogg

Felix Lemetti: Inte din typiska supertalang

Det behövdes inga finter, ingen kunde hålla sig framför honom ändå. Två studs till vänster, förbi försvararen, enkel lay up. Tre studs till höger, motståndaren hänger aldrig med, en passning till en öppen lagkamrat för två enkla poäng. Jag uppfattade det som att han var löjligt dominant, men han håller inte med.

– Nej, jag var väldigt besviken efter de första matcherna i turneringen. Jag var nervös.

 

Felix Lemetti är till synes en typisk 16-åring. Han är inte längre än sina kompisar, hans föräldrar har aldrig spelat basket. Lemetti ser inte ut och har inte samma bakgrund som stereotypiska supertalanger, men på basketplanen finns det få ungdomsspelare i samma ålder som kan dra till sig uppmärksamhet som den vindsnabbe point guarden.

 

Tonåringen från Skärholmen började spela basket när han var sex år gammal – för att han ville bli lika duktig som hans dagisfröken.

– Vi hade en dagislärare som spelade basket, jag ville lära mig samma saker han kunde. En av mina födelsedagspresenter det året var att jag fick börja spela i JKS i Bredäng, sedan dess har jag lirat, säger Lemetti.

 

Det var i JKS Felix kärlek för sporten växte. När han var elva år gammal bytte han till Fryshuset, vid 14 års ålder debuterade han i division I. 14-åringar bör inte kunna spela mot seniorer, men Lemetti fick lite speltid och gjorde en del poäng. Det var då rykten om Fryshusets supertalang började cirkulera runt om basket-Sverige.

 

Coacher i JKS och Fryshuset har haft stor påverkan på Lemetti, men den första personen han nämner är hans pappa.

– Min pappa har ofta sagt att jag inte får bli nöjd utan att även om det går bra nu så går det alltid att bli bättre. Han påminner mig att det behövs mer för att klara mig på nästa nivå.

 

Efter sin framgångsrika debutsäsong i basketettan spelade Lemetti en turnering med U15-langslaget i Kinnahallen. Det var där jag såg honom för första gången och blev imponerad av hur enkelt han kunde ta sig förbi sina försvarare. Han var relativt missnöjd med sina insatser, men det borde han inte varit. Det var uppenbart att internationellt motstånd inte klarar av att stoppa hans första steg.

 

Point guardens andra säsong i division I (2014-2015) blev en stor succé. Med ett förbättrat skott och mer förtroende från coacher och lagkamrater växte Lemetti som spelare och blev lagets främsta poängplockare. Helt orädd. I superettan, där de bästa division I-lagen från hela Sverige möttes, snittade han 16 poäng per match. Oftast är det långa spelare som får chansen mot seniorer tidigt under tonåren, inte korta spelfördelare. Sällan är 15-åringar viktiga spelare i de bättre division I-lagen. I princip aldrig är de första alternativet och ett fruktat hot.

 

En person som hade stor betydelse för Lemetti under tiden med Fryshuset var den förre basketliga-stjärnan Gee Gervin.

– Gee lärde mig om hur spelet är på högre nivå, att jag som en guard måste kontrollera spelet samt prata både i anfall och försvar. Han förklarade för mig hur viktigt det är med ”pull ups” och att kunna göra poäng på olika sätt, precis som han gjorde under sin spelarkarriär. Dessutom tränade vi mycket tillsammans med med mitt skott o.s.v. Gee fick mig att verkligen tro att jag kan bli en av de bästa spelarna i ettan, säger Lemetti.

 

Samtidigt som 15-åringen levererade i division I och landslaget började scouter uppmärksamma hans utveckling. I dag rankas Lemetti som en av Europas bästa point guards i sin ålder, men när 99:or skulle spela sitt första EM började fanns inte point guarden i Sveriges spelartrupp.

 

Efter en turbulent period i somras då förbundet och Fryshuset missförstod varandra och hade otydlig kommunikation blev det klart att Fryshusets spelare inte skulle få medverka i EM. Det var en uppmärksammad situation – Stockholmarna åkte till ett träningsläger i USA där de fick träna med flera NBA-stjärnor och därmed missade ett träningsläger med landslaget.

 

Fryshuset åkte till USA och fick ovärderliga erfarenheter – U16-landslaget vann bronsmedaljen i B-EM och gick upp till A-divisionen. Men Felix är fortfarande besviken över att han inte kunde sina hjälpa sina lagkamrater.

– Jag ångrar inte beslutet att åka till USA. Vi fick en riktigt bra upplevelse och såg platser vissa av oss aldrig skulle få göra. Men det skulle så klart varit kul att vara med i EM också då jag tror att vi hade vunnit hela grejen med ett så slagkraftigt lag, konstaterar 16-åringen.

 

Vilket landslag Lemetti kommer att representera i framtiden är fortfarande oklart. Hans pappa är finsk, och Felix har faktiskt redan gjort två inofficiella landskamper för Finland innan debuten för Sverige. Efter sommarens episod och uteblivna deltagande i EM såg det länge ut som att Lemetti skulle välja Finland, men chansen finns att point guarden trots allt kommer att spela för det svenska landslaget.

– Jag var väldigt missnöjd i somras och säker på att jag ville spela för Finland, men just nu är situationen oklar. Just nu vet jag inte själv vad som kommer att hända nästa sommar, säger Lemetti med ett skratt.

 

För närvarande är 16-åringen i Florida, USA, där han går på gymnasiet och spelar basket för Montverde Academy, en basketgigant som har fostrat fram flera NBA-stjärnor. Bland andra har Kyrie Irving, DeAngelo Russell och Ben Simmons, som mest troligt kommer att bli vald som första spelaren i årets draft, gått på Montverde. Lemetti menar att deras erbjudande var någonting man inte kunde tacka nej till.

– Jag hade några erbjudanden i Europa och USA, men jag var inte intresserad. Sedan kom det här med Montverde och tack vare deras rykte kände jag att jag måste prova detta. Coachen är känd för att utveckla spelare, det var en anledning som vägde in.

 

När jag kontaktade Felix ville jag ta reda på hur han tänker. Hans aggressiva spelstil som grundar på att hänsynslöst attackera motståndarna är underhållande, men lär inte funka lika effektivt när konkurrensen blir äldre och mer atletisk. Så länge man inte heter Russell Westbrook eller Derrick Rose kan man inte som point guard ständigt attackera.

 

Men innan jag ens ställt frågor om hur Lemetti har anpassat sin spelstil fick jag svar från honom, ett tecken på att han är mogen bortom sin ålder och medveten om vad som måste förbättras för att kunna spela på högre nivå.

– Att attackera har länge varit en del av mitt spel då jag oftast varit snabbare än försvararna och kunnat ta mig till korgen. Men nu när det är högre nivåer har jag blivit tvungen att hitta den öppna spelaren och kanske stanna för en pull up (hoppskott) i stället för att gå hela vägen.

 

Felix Lemetti ser kanske ut som en vanlig 16-åring från Skärholmen, men bakom fasaden finns det stora drömmar och ett enormt driv att bli bättre. Uppmärksammad som ett tonårsfenomen, Lemetti har redan fått känna på hur det är att ha ögonen på sig och bli kritiserad för sina beslut. Basketen har redan tagit honom över Atlanten, men han är långt i från nöjd, och vill ägna sitt liv åt att bli en framgångsrik idrottare.

 

Lemettis basketresa har knappt börjat, men den har onekligen varit spännande och succéartad hittills. Det ska bli kul att följa hans utveckling – förhoppningsvis kommer några av hans bästa prestationer att komma i Sveriges landslagsdräkt.