Blogg

Kan någon besegra BC Luleå?

bc luleååNär det i veckan blev klart att Brandon Rozzell återvänder till BC Luleå började jag på fundera på om något annat lag i basketligan herr kommer att kunna konkurrera om guldet med de regerande mästarna. Det kommer att bli en tuff uppgift att spela ut Luleå.

 

Ja, jag är medveten om att det är juli. Försäsongen har inte dragit igång än. Grundserien måste spelas, och i slutspelet vet man aldrig hur det kommer att gå, eller hur? Men faktum är BC Luleå gjorde något unikt denna sommar, något inga andra klubbar lyckats med efter att ha vunnit guld: Behålla samtliga importer och i princip hela rotationen. Det kommer att göra enorm skillnad.

 

Peter Öqvists mannar kommer alltså att ha ett rejält försprång jämfört med de andra ligaklubbarna. Sju lag kommer under säsongsinledningen att vara upptagna med att hitta ett identitet, men det problemet kommer inte Luleå att ha. För de gäller att det att bygga vidare på något som redan har visat sig vara succéreceptet.

 

Umeå, Uppsala, Nässjö och Jämtland finns inte med i guldjakten. De två sistnämnda klubbarna kan kanske konkurrera om semifinalplatserna, men där tar det stopp. Alltså är det Norrköping, Borås och Södertälje som, tillsammans med Luleå, har realistiska guld-aspirationer

 

Kan Borås, med en ny huvudtränare och nyrenoverad spelartrupp, utmana Luleå? Kan Norrköping, med åldrande veteraner  som Joakim Kjellbom och Mikeal Lindquist och begränsad budget, gå hela vägen? Vad sägs om Södertälje, som också har en ny huvudtränare och en del frågetecken kring spelartruppen inför nästa säsong?

 

Att Luleå behöll sin amerikanska importtrio är naturligtvis essentiellt för att kunna upprepa förra säsongens framgångar, men underskatta inte de inhemska spelarna. Tom Lidén och Adam Rönnqvist är två av basketligans femton bästa spelare. Tim Kearney är ovärderlig från bänken med sin tuffhet och förmåga att sätta öppna trepoängare. Anton Saks är grovarbetaren samtliga baskeligalag skulle vilja ha och sist, men inte minst, har vi Denzel Andersson. Andersson kommer bara att bli bättre, och fortsätter han att utvecklas i samma takt som de senaste två säsongerna kommer det inte att dröja länge innan han blir ligans bästa försvarare.

 

Vi får inte heller glömma att en majoritet av Luleås spelartrupp är mitt i sitt ”prime”, eller har sina bästa år framför sig. Det här är en perfekt våg egentligen, och det råder ingen tvekan om att BC Luleå har haft en fantastisk sommar.

 

Det är för tidigt för att utse en ny mästare, men Norrbottenklubben har gjort allt de kunnat för att vara i bra position för att fortsätta på den inslagna vägen. Vilket lag tror du kan komma att bli Luleås största utmanare?

 

Holla at ta boii.