Blogg

Njut av Simon Birgander, Sverige

IMG_0482Året är 2015. Sveriges HU18-landslag gör en enastående turnering som avslutas med en otrolig finalmatch mot Israel. Sverige förlorade mot Israel tidigare under turneringen, och låg under med tre poäng i finalen med en handfull sekunder kvar av matchen.

 

Då får John Brändmark bollen, vänder sig, blir foulad och sätter en osannolik trepoängare som får publiken att gå i extas. Sverige vinner B-EM tack vare en gedigen laginsats där John Brändmark och Tobias Sjöberg stod ut som framträdande spelare.

 

I den här truppen fanns även en center som hette Simon Birgander. Det fanns ingenting märkvärdigt med honom eller något som talade att han är en speciell talang – förutom att Birgander var extremt lång. Han tog returer och gjorde sig stor, men den 18 år gamla, taniga killen stack aldrig ut. Sju spelare i Sveriges landslag gjorde fler poäng än honom.

 

I dag, cirka två år senare, levererade Birgander 18 poäng, 16 returer och fyra blockar när Sverige mot alla odds besegrade Tyskland. Bokstavligt talat. (1.05 om man satsade pengar på Tyskland). Det här gänget fortsätter att skrälla, men skillnaden i år är att den där stora centern Simon Birgander har betydligt större roll.

 

Eller rättare sagt: Hela lagets spelidé är uppbyggt kring honom.

 

Wow.

 

Resan Birgander gjort de senaste två åren ser man en gång per generation. En sådan utvecklingskurva är sällsynt, även fast det tar längre tid för centrar att utvecklas. 19-åringen har gått från att vara en begränsad rollspelare till att den överlägset bästa spelaren i en EM-match. Hade Birgander gjort noll poäng i dag hade han fortfarande varit Sveriges viktigaste spelare – mer behöver ni inte veta.

 

När jag såg Birgander spela med Helsingborg hösten 2015 märktes det tydligt att han har en fin touch och oväntat smidigt rörelsemönster, men såhär bra trodde just ingen att han skulle bli. Sättet han rör sig på, tajming i försvarsspelet och även skottet har blivit flera nivåer bättre. Enorm, nästan ofattbar skillnad, jämfört med 2015.

 

Därför föreslår jag att ni njuter av Simon Birgander, basket-Sverige. Sådana här gigantiska framsteg ser vi sällan hos svenska basketspelare. Och håll tummarna att han fortsätter att utvecklas i samma takt – för då kommer även A-landslaget att få en ny dimension i framtiden.

 

Holla at ya boii.