Blogg

Simon Birgander klar för ny klubb - i världens näst basta liga

IMG_0482Simon Birgander, centertalangen från Skåne som de senaste två säsongerna spelat för Clavijo i Spaniens näst högsta liga, har fått en ny klubbadress. Birgander har skrivit på för Joventut Badalona, en av tre klubbar som aldrig åkt ur den spanska högstaligan.

 

Badalona har en rik tradition, och var en av Europas allra bästa klubbar under 90-talet. 1994 vann Joventut Euroleague, men de senaste 15 åren har klubben blivit känd för att fostra fram talangfulla spelare. Det mest uppmärksammade exemplet är Ricky Rubio, Utah Jazz point guard som var 14 år gammal när han fick debutera i A-laget.

 

De senaste månaderna rykten om att Birgander skulle väljas i NBA-draften cirkulerat kring Sveriges basketscen. Medan det går att diskutera hur nära Birgander var att få höra sitt namn uppropat i draften råder det ingen tvekan om att hans utvecklingskurva är sanslöst brant. Här kan ni läsa ett blogginlägg jag skrev om honom oktober 2015 – sedan dess har Birgander uppenbarligen tagit ännu fler kliv framåt.

 

Kul för Birgander och svensk basket. Jeffery Taylor, Marcus Eriksson, Ludvig Håkansson, Tobias Borg och Chris Czerapowicz spelade också i världens näst bästa liga i fjol – svenska spelare är eftertraktade på den spanska marknaden iaf. Där ser man.

 

Holla at ya boii.