Toni Bizaca är en dator

Blogg

När Borås förlorade mot Södertälje för ett par veckor sedan gjorde Toni Bizaca 34 poäng. Kroaten var glödhet och satte tuffa skott på löpande band, men det var inte hans förmåga att stoppa bollen i korgen som fick min uppmärksamhet. I stället undrade jag hur en människa kan ha samma ansiktsuttryck under en hel match.

 

Seriöst, Bizaca rörde inte ett min, oavsett vad som hände. Toppmatcher och storpublik brukar väcka känslor hos de flesta spelarna, men forwarden gav oss inte någonting. Inte ens en knytnäve i luften eller en hård ”high five” till lagkamraterna. Helt iskall.

 

Jag har följt Bizaca under en längre period, och nu kan jag inte konkludera annat än att Södertöljespelaren är en dator. Nej, inte ens robot, för robotar ska kunna simulera känslor. Bizaca är precis som den där paddan eller mobilen du håller i händerna.

 

Jag har läst några intervjuer Bizaca gjort de senaste åren – de flesta av hans citat liknar träffar man får längst upp när man gör google-sökningar. ”Hur trivs du i Södertälje Toni?”. Gå och googla ”vad säger man när man gillar en stad” så du kommer du att få ungefär samma sak Bizaca brukar säga. ”Vad tyckte du om matchen?”. Googla ”vad brukar man säga om matcher” så får du forwardens svar.

 

Och har ni märkt att när Bizaca tar bollen till korgen att han alltid hittar konstiga och omöjliga vinklar att lägga i den? För oss ser det tufft ut, men för en vandrande laptop är det bara en enkel ekvation.

 

Så ja, Bizaca har en hårddisk i stället för hjärnan och kablar i stället för ådror. Försök bevisa motsatsen. Södertälje bör få poängavdrag, för det strider mot reglerna att använda sig av en maskin i basketligan.

 

Legenden säger att Bizaca en gång sa ”butterfly” efter att han hade skottfintat och försvararen flög förbi forwarden i sitt försök att blocka skottet. Det finns en anledning till att det bara är en legend.