VIDEO: Lindqvist har blivit en komplett spelare

Blogg

Ni som följer basketligan är medvetna om att Alexander Lindqvist gör sitt livs bästa säsong i år, men i dag vill jag att vi tar en titt på varför 24-åringen är bättre än någonsin.

 

Medan jag såg på matchen mellan BC Luleå och Uppsala blev jag inte imponerad av att Lindqvist gjorde mycket poäng, utan hur han gjorde dem. Uppsalaspelaren har verkligen mognat och, som ni kommer att se här, blivit en komplett poänggörare.

 

Nu för tiden kan Lindqvist slå sina försvarare med flera olika vapen. Här kommer ni att se några videoklipp som bekräftar det, och kom ihåg att allt kommer från en och samma match.

 

Lindqvist öppnade matchen med två dunkar. Att han kan springa golvet är ingen hemlighet, men det är långt i från självklarhet att alla fyror i basketligan kan göra det.

 

Jag gillar att han vågar utmana utifrån från studs. Uppsalaspelaren tog sin försvarare till korgen relativt komfortabelt här genom att göra en ”hesitation”-fint.

 

Här ser vi lite inside-arbete också. Ta en bra position, skottfint, disciplinerat fotarbete så att det inte blir stegfel, upp med vänster. Det är en aspekt av Lindqvists game som blivit klart bättre i år, och trots att det fortfarande inte är en av hans styrkor är det hoppingivande att 24-åringen jobbar på det.

 

Hela basket-Sverige vet att Lindqvists främsta vapen är skytte. BC Luleå försökte jaga bort honom från trepoängslinjen, men här ser vi att  det minsta lilla utrymmet räcker för att forwarden ska få i väg ett bra skott.

 

Jag vill även påpeka att Lindqvist blivit bättre på att tvinga domarna att blåsa foul. 24-åringen är en av spelarna i basketligan som tar sig oftast till straffkastlinjen, och det gör han genom att smart och effektivt leta efter kontakt. Oftast är det stora centrar som lever i tresekundersområdet och bollberoende guards som skjuter flest straffkast, men Lindqvist förstår vad han ska göra för att få, för honom, gratispoäng (skjuter 87 procent på straffar den här säsongen).

 

Uppsala förlorade stort den här matchen, och i ärlighetens namn ska jag erkänna att Lindqvist spelade riktigt dåligt försvar. Hans spel på den deffensiva planhalvan måste förbättras om han ska få en roll i landslaget till sommaren, något som är fullt möjligt med tanke på forwardens utveckling i år.

 

Men när det gäller hans offensiva kvaliteter vill jag bara påpeka att han har blivit en multidimensionell och komplett poänggörare. Kul att se. Holla at ya boii.