AIK Basket är här för att stanna

Blogg

De flesta läktarna i baskethallarna är ganska tomma. Stora sponsorer slåss inte om att få sponsra ligalagen. Media? Nja, de största mediabolagen fokuserar på andra sporter. Blir ni förvånade då om jag säger att svensk basket aldrig har haft bättre utgångsläge än vad den har idag?

 

Det är bara att titta noggrant på det. Som jag skrev i mitt blogginlägg för några dagar sedan är det mycket som tyder på att utvecklingskurvan pekar uppåt. Sverige är ett av få länder i världen som har representanter i både NBA och WNBA. Damlandslaget kan gå långt i ett kommande EM. Två unga spelare i Barcelonas A-lag låter inte dåligt heller. Borås, Södertälje och Norrköping har visat de senaste säsongerna att de kan brottas mot lag från de bästa ligorna i Europa.

 

Men någon stor ”boom” har svensk basket inte fått än. Så länge A-landslagen inte går långt i EM-slutspel kommer inte media att prioritera basket, vilket gör det omöjligt för sporten att explodera och bli ”mainstream”.

 

Sanningen är tuff , men det är inte så mörkt som det ser ut. Svensk basket kommer att få en rejäl push i ryggen till hösten – i form av AIK. Efter medlemröstningen i mars kom beslutet att AIK  ska starta en basketsektion. Ett projekt som redan är i full gång.

 

AIK:S sportchef heter Stefan Jovanovic. Stefan är bara 23 år gammal, vilket betyder att han är den överlägset yngsta sportchefen i hela basketsverige. Jag slog en pling till honom för att diskutera AIK:s framtida planer, men även hans bakgrund i basketen.

 

Hur kommer det sig att du blev AIK:sportchef?

 

”Det började när jag såg att AIK skickade ut en förfrågan via sitt Facebook-konto, och jag blev förvånad när jag såg att intresset för en basketsektion var stort. I samband med det kom jag i kontakt med en kille som heter Adam Lockner – sedan dess har vi jobbat stenhårt för att AIK Basket ska bli verklighet. Adam var faktiskt initiativtagaren till allt detta, och kommer att vara klubbens ordförande”, säger Stefan Jovanovic.

 

Vad har du för bakgrund i basketen?

 

”Jag började spela basket tidigt i min barndom, och har haft kärlek för sporten sen dess. När jag var 13 började jag spela  för Solna Vikings där jag stannade i flera år. På seniornivån har jag spelat för Akropol och White Eagles. Jag var även aktuell för u16 och u18-landslag en gång i tiden. För några år sedan kände jag att jag tappade motivationen att satsa på en professionell karriär, men har aldrig slutat följa basket, och nu är jag här”, säger Jovanovic.

 

Hur ser AIK:s framtida planer ut?

 

”Vi ska försöka ta oss till basketligan inom en överskådlig framtid. Vi kommer inte att påskynda en process som äventyrar verksamhetens existens. Vi bygger långsiktigt och vill att ekonomin ska växa ikapp våra ambitioner. Det kommer inte att vara lätt, men jag är positivt inställd till att vi kan bygga ett bra lag redan till hösten. Man märker att intresset för AIK:s basketsektion växer för varje dag, vilket gör mig glad och övertygad att detta kommer att gå bra”, säger Stefan Jovanovic.

 

Är du medveten om att alla nykomlingar i basketligan sedan 2007 har haft det väldigt svårt att etablera sig i högsta ligan? Ingen av dem har gått till slutspel sina två första år i ligan. Ett av de lagen, Stockholm White Eagles, som du själv har spelat för, finns inte ens längre. Hur ska ni göra för att för att ta er till basketligan och etablera er när ni väl är där?

 

”Ja, det är jag medveten om. Men jag är inte rädd för utmaningarna som väntar. Vi ska jobba kontinuerligt, värva rätt typ av spelare och försöka bygga en vinnarkultur direkt. Att vara systematiska och erbjuda spelarna en trygg miljö kommer att vara två nyckelfaktorer för oss”, säger han.

 

Ni är muntligt överens med Serkan Inan. Vilka andra spelare har ni på gång? Enligt mina källor har ni haft kontakt med Jonathan Gunnarsson, Alexander Russom, Robin Ryan, Alexander Holmström Forster… Stämmer det?

 

”Jag vill varken bekräfta eller dementera det du säger. Vi har haft tryouts och jobbar för fullt med att bygga ett kompetent lag som kan vinna div II redan nästa säsong. Vi kommer så småningom att komma ut med namnen”, säger Jovanovic.

 

Jag håller med Stefan om att hans lag kan avancera upp till ligan relativt snabbt. AIK är ett stort namn med en stor supporterbas, vilket betyder att det kommer att finnas intresse och resurser även i basketsektionen. Min fråga är: vågar Hammarby och Djurgården följa i samma spår?