Basketförbundet måste kunna hjälpa Borås Basket

Blogg

19 november 2014 inträffade en bragd som för bara några år sedan verkade omöjlig för svenska basketligalag. Borås Basket åkte ner till Tyskland och slog storlaget Fraport Skyliners. Mitt i Frankfurt. I sista sekunden dessutom.

 

Det var en osannolik rysare som sent kommer att glömmas – och klubbens största vinst någonsin. Trots att Pat Ryans mannar inte lyckades avancera vidare till andra gruppspelet har lagets insatser överträffat alla förväntningar.

 

Men det svenska basketbollförbundet verkar inte inse vikten av att ha ett lag som representerar basketligan i de stora internationella tävlingarna. Jag sticker ut hakan och påstår att svensk basket inte kan få bättre reklam under vintern än det som utspelade sig i Frankfurt. Det var en vinst som ekade långa vägar över den gamla kontinentens basketkretsar.

 

Inte sedan Plannja Baskets vistelse i suproleague i början av 2000-talet och matcherna mot storlagen som Maccabi Tel Aviv och Partizan har ett svenskt lag visat tänderna mot de stora europeiska klubbarna som Borås Basket gjorde i fjol.

 

Som det ser ut nu har förbundet inte resurserna för att hjälpa de lagen som aspirerar att spela i eurochallenge till höst. Synd, för att tiden är inne för svensk basket att ta sats mot nya höjder. Två svenska NBA-spelare, ett damlandslag som kommer att slåss om medaljer i ett kommande EM samt unga talanger som verkar vara fler än någonsin bådar gott inför framtiden. Det enda som saknas är framgång på klubbnivån – men det vill förbundet inte satsa på just nu.