Borås sista chans att rädda säsongen

Blogg

Med vårens första blommor kommer även slutspelet i SBL. Jag älskar den här årstiden. Ikväll, när bollarna kastas upp, börjar säsongens avgörande, och redan innan veckan är slut kommer två lag att elimineras och få packa sina väskor. Vi kommer att få se två korta kvartsfinalserier där marginaler för misstag är minimala.

 

Ett lag som får en sista chans att rädda sin säsong är Borås Basket. De har en vecka på sig att vända en negativ trend som kan få allvarliga konsekvenser inför nästa säsong. Efter fem raka förslutet och en säsong som präglades av ojämna och ofta bleka insatser har man inget annat val.

 

Avslutas slutspelet på samma sätt som grundserien finns det inte någon sponsor eller supporter som kommer att vilja se samma version av Borås Basket till hösten, och då kommer klubbledningen inte att ha något val än att totalt göra om laget. I en lagsport där kontinuitet är essentiell för att nå framgångar skulle en ny omstart vara ett bakslag som även skulle göra det omöjligt för coacherna att lyckas.

 

Apropå coacher – jag vet att Henrik Svensson har ett tvåårskontrakt, men som laget spelar just nu vet jag inte om ens han sitter säkert på sin tränarstol. Faktum är att ingen, från coacherna till spelarna, har presterat på en jämn och vinnande nivå de senaste veckorna, men Borås tendens att kollapsa i tredje perioden kan man inte skylla på spelarna. Man får cirka femton minuter under halvtidspausen att göra justeringar och motivera spelarna, men gång på gång ser vi ett Borås som spelar letargiskt och förvirrat i tredje perioden.

 

Borås behöver inte tänka på semifinal. Det enda de bör fokusera på är att spela mer mer energi och genomföra en hel match utan att ha enorma dippar – allt annat kommer att lösa sig. Jag säger inte att det är nyckeln till avancemanget, men man måste börja någonstans, och med tanke på att Jämtland är det bättre laget skulle det vara ignorant att tänka på annat än det man kan påverka idag.

 

Glöm dock inte att Jämtland har ett lag som saknar slutspelsrutin. Jag har sett Jakob Sigurdarson avgöra SM-finaler, Nimrod Hilliard och Jyles Smith har vunnit guld i Danmark och det skulle inte förvåna mig om Andreas Person har fler slutspelsmatcher i basketligan på sitt konto än hela Jämtlands trupp tillsammans. Det skulle inte vara en chock om Borås skulle slå ut jämtarna, men Östersundlaget är solklara favoriter ändå.

 

Här är Borås framgångsrecept enligt mig: Spela jämnt i första matchen, vinn den andra kvartsfinalen i Borås och låt Jämtland känna pressen i avgörandet. There you go. Det är mycket som står på spel de kommande dagarna för Borås, men det skulle det inte vara någon katastrof att inte nå semifinal. Däremot att spela som man gjort på sistone – det skulle nog resultera i en orolig sommar där drastiska åtgärder måste vidtas.