Carl Engström och strävan efter utlandet

Blogg

Jag läste Carl Engströms intervju i Länstidningen i går. Tyckte att det var ganska intressant. Engström, som har bestämt sig för att lämna Södertälje Kings, pratade lite snabbt om hur det var att spela i Kings och framtidsplanerna.

 

Så här säger han: ” Södertälje har varit ett bra ställe med en bra coach och ett bra lag, men jag känner att det är dags för mig att ta nästa steg i karriären”. Okej Carl, bra, jag gillar ambitionen. ”Jag anser att det finns lag där jag kan utvecklas ännu mer och få mer speltid”. Njaa, jag vet inte om det där med utvecklingen. Du har i princip aldrig haft en klar  roll och mycket speltid innan du kom till Södertälje, nu hade du helt plötsligt en roll i ett lag som spelade Euro Challenge och vann SM-guld. Men mer speltid kan du säkerligen få i något annat lag.

 

Han fortsätter: ”Om jag spelar i Sverige nästa säsong kommer det att vara i Malbas, men alla svenska spelare vill ju utomlands. Där finns det ju betydligt mer pengar att tjäna. Får man ett tillräckligt bra erbjudande är det ingen som väljer att stanna i Sverige”. Det där dock kan jag verkligen inte förstå.

 

Kan inte någon gömma hans pass så att han ska sluta provträna med lag i bättre ligor? Har han inte lärt sig någonting från sin vistelse i USA? Vill han sitta på bänken igen?

 

Engström fyller 24 i år, han är ingen talang längre. Det är dags för honom att få mycket speltid och ansvar, men i stället fortsätter han fokusera på att hitta ett jobb utomlands. Varför? Han dominerade inte i Sverige, det är tveksamt att ett bra lag i en bättre liga kommer att erbjuda honom pengarna han pratar om.

 

Även i fall det händer är det dåligt för hans karriär. Enström skulle inte få speltid, eftersom han inte är tillräckligt bra. Missförstå mig inte, precis som de flesta andra älskar jag hans potential. 23-åringen är inte bara lång, han är oerhört stark och har en väldigt bra motorik med tanke på hur stor han är. Men Engström har inte lärt sig utnyttja det till egen fördel än, och kommer inte att göra det om han inte får stort ansvar.

 

Flera ”big guys” i basketligan jag pratat med har sagt ungefär samma sak till mig: Det var oväntat lätt att flytta på Engström i början av säsongen. Här pratar vi om en 120 kg tung jätte som är rörlig men ändå inte kan ta en bra position under korgen. Det blev bättre dock ju längre säsongen gick; det var uppenbart att Engström utvecklades och fick bort en hel del dåliga vanor.

 

Trots att centern gjorde framsteg i fjol vill han hemskt gärna byta klubb. Jag förstår inte riktigt varför, men visst, det kan säkert bli bra att flytta hem till Skåne och spela för Malbas, Henrik Svensson är en bra coach. Men snacket om att spela utomlands för mer pengar håller inte, det är är ingen plan som skulle gynna hans karriär på sikt.

 

Jag vet att Engström började spela basket relativt sent och att det tar längre tid för centrar att realisera sin potential.  Men fönstret för elitidrottare stängs snabbare än vad ni tror; de flesta lägger ner vid 33-årsåldern. Hur länge ska Engström vänta på att få sitt genombrott? Jag vill i alla fall att han ska fortsätta utvecklas, han har ju alla förutsättningar som behövs för att bli det han vill: Ett utlandsproffs. Men just nu är han inte där, och kommer aldrig att komma dit om han inte öppnar ögonen och inser att han bör prioritera utveckling före orealistiska drömmar.