De spottar på oss, helt enkelt

Blogg

Det är ikväll, klockan 19:04 någonstans i Stockholm, ett nytt lågvattenmärke för svensk basket kommer att sättas. Ännu en gång kommer historia att skrivas, och ännu en gång kommer man att skämmas.

 

Det är ond cirkel, som aldrig slutar.

 

Under förmiddagen nåddes man av nyheten om att Djurgårdens Fiba-licenser skulle dras in på grund av att klubben inte betalat domarkostnadsfaktura, trots flera påminnelser, och trots att förfallodatomet var 31 oktober. Ett fult rimligt  beslut, tänkte jag. Det här kommer att skapa rubriker, tänkte jag.

 

När jag en halv timme senare ville läsa beslutet igen fanns det inte kvar längre. Och exakt samma sekund som att jag insåg att beslutet var borta förstod jag vad det är som händer. Det var ingen hjärnkirurgi. Förbundet var på väg att göra något extremt pinsamt.

 

På förbundets hemsida stod det helt plötsligt att Djurgården betalat sin faktura, och att deras utländska spelare visst får spela kvällens match mot Köping.

 

Problemet är bara att det finns något som heter tävlingsbestämmelser. Ni vet, regler och sånt. Och i tävlingsbestämmelser står det klart och tydligt att  Fiba-spelare får stå över minst en förbundsmatch om klubben är sen med betalningen, oavsett när klubben skickar in sin betalning.

 

Men det spelar ingen roll i det här fallet. Varför? Ingen vet.

 

Jag har aldrig i mitt liv sett något liknande, och då menar jag alla sporter. Jag kan förstå att klubbar inte sköter sig, det är varken första eller sista gången vi ser det, men att ett förbund totalt struntar i tävlingsbestämmelser och bryter sina egna regler… Som sagt, nytt lågvattenmärke.

 

Minns ni när Södertälje för ett par år sedan klarade sig med att bara betala böter trots att Auston Barnes spelade utan licens i flera matcher? Även då struntade man i vissa tävlingsbestämmelser, men jag minns att jag inte var lika upprörd. Förbundet tog tid på sig tid att fatta beslutet, uppdaterade oss och kom fram till att det var den ”mänskliga faktorn” som skapade den kaotiska situation. Det var också pinsamt, men det var inte… idiotiskt, om ni förstår vad jag menar?

 

Det som hände idag är enbart idiotiskt. Man fattar ett beslut bara för att en timme senare tar tillbaka beslutet. Man bortförklarar det med att Djurgården betalat sin avgift efter att beslutet fattats, men säger inget om varför samtliga Dif-spelare är tillgängliga, trots att tävlingsbestämmelserna säger att importerna måste missa minst en match när klubbar är sena med betalningar. De ska bara inte få spela ikväll.

 

Återigen är frågan: Varför? Ingen har konkreta svar, tro det eller ej. Jag ringer, men folk är bara förbluffade. De vet att beslutet har fattats, men förstår inte varför det annullerats.

 

Det är bisarrt.

 

Det absolut värsta med hela den här situation är människor inom förbundet som dagligen jobbar arslet av sig för att basketen ska växa nämns i samma mening med clowner som tycker att det är acceptabelt att strunta i reglerna. Det har länge ryktats om att ett par högt uppsatta människor inom förbundet är utpräglade djurgårdare, och nu börjar jag förstå varför. Det finns ingen annan rimlig förklaring för detta än att några individer inte vill att Djurgården ska skämma ut sig, och är därför villiga att ta denna smäll.

 

Det är mina damer och herrar helt jä**a sjukt.

 

Ta och streama matchen mellan Djurgården och Köping ikväll. Om ni tittar noggrant kommer ni att se hur förbundet spottar på alla oss som bryr oss om svensk basket.