Den förlorade intervjun med Jonas Jerebko

Blogg

 

166 dagar. Så många dagar har det gått sedan Jonas Jerebko blev klar för Golden State Warriors, men redan idag kan vi konstatera att Sveriges enda spelare i världens bästa basketliga har överträffat förväntningarna på ett sätt inte ens de största optimisterna kunde ana. Jerebko skriver historia, igen, men den här gången står han i rampljuset, och hans insatser ger eko världen runt.

 

När Jerebko häromdagen gjorde 23 poäng på 21 minuter hittade jag nyhetsartiklar där han nämns i rubriken från länder som Malaysia, Filippinerna, Brasilien m.fl. Jag kunde inte hjälpa än att, som så många gånger förut, tänka på 31-åringens rötter och den otroliga resan har gjort. En resa som började i lilla Kinna, i ett land där basket än idag kämpar för sin relevans.

 

Det fanns ingen som kunde visa vägen till den absoluta toppen för Jerebko. Det fanns inga före detta svenska NBA-spelare som kunde ge honom råd. Det enda som fanns var en plan som skissades av en tonåring som inte ens kom med i regionslaget – resten är historia. Att Jerebko hade föräldrar som var basketspelare på elitnivå och kompetenta coacher spelade stor roll i hans utveckling, men för att komma dit han är idag krävdes något alldeles speciellt. Miljoner barn runt om världen har haft drömmar om att spela i NBA – för endast 4000 har drömmen blivit verklighet.

 

Med sina prestationer i världens bästa basketlag håller Jonas Jerebko på att kröna sin redan unika karriär, men hur tänkte han inför säsongen? I somras gjorde jag en intervju med Golden States forward som aldrig publicerades, och när jag läste igenom den för ett par dagar sedan tyckte jag att det var intressant att läsa om hans tankar från perspektivet jag har nu. Hoppas ni kommer att tycka detsamma. Här är den ”förlorade” intervjun:

 

Hur kändes det att lämna Utah:

 

”Det var lite jobbigt. Jag vet att jag hade kunnat göra mer i Utah, men dagen efter sista matchen vaknade jag och kände att jag vill vara kvar. Sedan fick jag ett samtal från coachen där han berättade att jag skulle få en mindre roll om jag stannar, och då bestämde jag i samråd med klubben att det bästa hade varit att gå vidare”.

 

När kom Golden State in i bilden?

 

”Först tog jag som sagt ett snack med min tränare i Utah Quin Snyder. Efter det ringde jag upp min agent och berättade att jag vill byta klubb och att han kan börja ringa runt och se om det finns något intressant. Det tog inte lång tid innan han ringde tillbaka och sa att Golden State visade intresse, men jag ville först prata med Steve Kerr (Warriors tränare). När Steve berättade att jag skulle få chansen att få en ganska stor roll tvekade jag inte, pengarna och lönen spelade ingen roll, jag ville bara dit. Steve var tydlig om att jag vissa matcher kanske inte kommer att få någon speltid alls, men han ville gärna ha mig i laget, till skillnad från Utah. Det gjorde det lättare at fatta mitt beslut”.

 

Hur kommer det att kännas att kliva in i ett omklädningsrum med fem All Stars? Tror du att det kommer att vara svårt att ta plats i ett lag med flera världsstjärnor?

 

”Jag har varit med om bra omklädningsrum och dåliga omklädningsrum där stämningen var kass. Men de här grabbarna har jag mött i tio år, jag är inte orolig. Jag ska bara vara mig själv”.

 

Dina tankar om att du officiellt har skrivit på för världens bästa basketlag? 

 

”Det är kul. Jag har jobbat hårt för att få den här möjligheten. Minns när jag var liten, NBA sändes ju aldrig på TV. Jag var tvungen att ta kassetter från Henrik Svensson (Borås Baskets tränare) för att se NBA-matcher och drömde om att en dag få chansen att vinna titeln. Hoppas att vi kan gå hela vägen i år”.

 

Har du tänkt på pressen som kommer när man spelar för ett lag som Golden State Warriors?

 

”Jag ser fram emot att ha stora förväntningar på mig. Jag ser fram emot att få chansen och ta den, det kanske inte kommer direkt, men jag har tålamod. Det har jag haft hela min karriär”.

 

Jag minns att du sommartränare med Kevin Durant inför din rookie-säsong. Tror du att det kommer att hjälpa dig?

 

”Nej, det var länge sen. Jag är här för att hjälpa honom, jobba hårt och se till att laget blir bättre. Durant är kanske den bästa spelaren jag någonsin försvarat, så det ska bli kul att spela i samma lag med honom”.

 

Durant är en av de tuffaste att möta säger du, men vem är den bästa lagkamraten du haft? Någon som betytt för dig mer än andra?

 

”Ben Wallace. Han hade ju vunnit allt, och lärde mig mycket. Situationen i Detroit var kaotisk egentligen, jag vet inte hur jag hade hanterat om det inte hade varit för Ben.”

 

Finns det något du hade velat göra annorlunda i din basketkarriär?

 

”Jag vet inte. Låt mig tänka lite. Kanske att jag hade testat att gå på college och spela college-basket, jag fick möjligheten att flytta till USA efter studenten, men valde att skriva på för Plannja istället. Det visade sig vara rätta valet, men många säger att det är rolig upplevelse att gå på college”

 

Din lagkamrat i Utah Donovan Mitchell chockade många med sitt spel under den föregående säsongen. Att som en rookie bära sitt lag till semifinal i Western Conference är imponerande, visste du att han hade det i sig när ni gjorde första träningar tillsammans?

 

”Man såg direkt att han skulle kunna vara bra, men jag blev faktiskt lite förvånad över hur mycket han utvecklades. Det gick väldigt snabbt, han kan bli hur bra som helst. Han lyssnar på äldre spelare och vill lära sig”

 

Elijah Clarance briljerade i U20-EM och har visat sig vara en highlight-maskin. Jag ser att du tweetat om honom vid ett par tillfällen, vad tycker du om hans framtidsutsikter och finns det någon Clarance påminner om i spelstilen?

 

”Det lätta hade varit att säga att han påminner om Russell Westbrook, men det är en otacksam jämförelse. Han är sällsynt atletisk iaf, dunkar kraftfullt osv, och verkar ha viljan att bli bättre. Det gillar jag. Jag skrev till honom att han kan höra av sig till mig om han någonsin behöver rådgivning. Det gäller alla svenska spelare, jag hjälper gärna till om jag kan”.

 

 

Sista frågan: Basketmänniskor i Luleå hävdar att du är därifrån trots att att du bara tillbringat nio månader av ditt liv i Norrbotten. Vad tycker du om det?

 

Luleå kommer alltid att ha en speciell plats hos mig. Dessutom kommer min fru från de trakterna, och jag vann två guld däruppe, både i basketligan och i U20-SM.

 

Räknas verkligen U20-guldet? Robin Ryan blev ju MVP i Final Four, det ryktas om att du red honom fram till titeln?

 

”Haha, ja, vi får väl säga att det var så det gick”.