Det här måste Borås Basket göra för att bli mästare

Blogg

Om Norrköping Dolphins utan två viktiga rollspelare kan vinna SM-guld, varför kan inte Borås Basket göra detsamma? Det var en av de första frågorna jag funderade på efter att Dolphins ckochkartat snodde match sju från Luleå och tog på sig guldhattarna. Man behöver inte ha det bästa laget, men det finns andra faktorer som måste alliera sig med varandra. Det behövs bra coachning, lagkemi, tydlig rollfördelning och, framför allt, spelare som kliver fram i de tuffaste stunderna.

 

Vilka är Borås Baskets viktigaste framgångsfaktorer? Vad måste Borås göra för att äntligen nå den där SM-finalen staden drömt om sedan 2012? Här kommer jag lista de tre viktigaste ingredienserna för att man ska få fram det guld värda succéreceptet.

 

Coacherna måste utvecklas.

 

Henrik Svensson och Henrik Carlsson bildar ett ungt och spännande coachpar som i ärlighetens namn kunde gjort ett bättre jobb förra säsongen. Jag ska inte sitta här och låtsas att jag kan deras jobb bättre än dem, för det kan jag inte, men jag vet med alla säkerhet att Borås borde spelat snabbare basket under stora delar av säsongen. Coacherna sa att de vill att laget ska spela snabbt, men det syntes inte på planen fram till slutspelet då man blev desperat och hade inget annat val än att röra om i grytan.

 

Borås var betydligt bättre lag när spelarna pushade bollen, och segrarna i slutspelet kom när de kunde kontra och bomba i trepoängare efter snabba omställningar. Varje gång Borås försökte leka Södertälje och spela långsamt var det plågsamt jobbigt att titta på ett lag som oftast fick nöja sig med att skjuta tuffa trepoängare sent i skottklockan. Spelare som Fredrik Andersson och Simon Gunnarsson måste få springa och lägga i enkla poäng för att få självförtroende. Jag som är ett fan av Vedran Bosnic/Adnan Chuk-basketen vill naturligtvis att Borås ska ha struktur i sitt offensiva system, men det måste blandas med snabba uppspel.

 

Och just det, de måste våga skicka hem spelare. Det håller inte att vara snäll i den här branschen, duger man inte ska man få sparken. Ibland måste man räcka upp handen och erkänna att man värvat fel.

 

– Hoppas att Joakim Kjellbom lägger av.

 

Här finns det två alternativ. Det första är att alla i Sjuhärad samlas, håller varandras händer och ber böner för att Kjellbom ska lägga skorna på hyllan. Norrköpings center har i flera år terroriserat Borås, och ingen har varit i närheten av att stoppa honom. Kjellbom äger Boråshallen, och det allra bästa för Borås hade varit att han slutar.

 

Det andra alternativet, om Kjellbom då väljer att fortsätta spela på elitnivån, vilket jag tror att han kommer att göra, är att skärpa till sig och sluta respektera honom som om han vore någon Gud. Kjellbom var MVP i finalserien, men tro inte att 39-åringen dominerade mot Peter Öqvists mannar. Luleå spelade på rätt sätt mot Kjellbom, de bytte och var oerhört fysiska mot honom. BC Luleå blev inte besegrat för att Kjellbom var ostoppbar – de förlorade för att Yannick Anzuluni är en egoistisk pajas och för att de inte kunde stänga match sex. Det går att hantera SBL:s MVP, men man måste ha rätt inställning och värva folk som vågar ta kampen med honom.

 

– Värva rätt importer. 

 

Det har jag skrivit om tusen gånger. Inget av det jag nämnt ovan kommer att spela någon roll om inte Borås värvar rätt importer. Efter två år med till stor del underpresterande importer är det dags för klubbledningen och coacherna att träffa rätt. Ska bli spännande att följa värvningsarbetet.

 

Holla at ya boii.