Det var nära...

Blogg

Det var nära. Jag skrev inför semifinalen att Borås väg mot klubbens första SM-final är öppen nu när Norrköping är skadedrabbat, och redan i första mötet var man nära att sno en bortamatch. Dolphins vände dock matchen i andra halvleken och visade tydligt att de tänker ta kampen under korgarna. Dessutom var den där Gerry Blakes hyfsat bra.

 

38 poäng blev det för amerikanen. Det är ingen hemlighet att Blakes är en jättetalang som har en för SBL unik offensiv repertoar, men det går att stoppa honom, och det gör man genom att få honom att fatta tuffa beslut. Får Blakes rak sträcka mot korgen är han svårstoppad, vilket vi fick bevittna idag. Där måste Borås göra stora justeringar.

 

Blakes, Mikael Lindquist och Fredrik Larsson spelade stora delar av matchen på position fyra. Jag trodde att Borås skulle dominera returtagningen, men i den första matchen var det Dolphins som vann striden i tresekundersområdet. Ska Borås gå vidare måste de använda längdövertaget till att komma åt returerna.

 

Norrköping sköt 1 av 13 från trepoängslinjen. Som sagt, Borås hade sin chans att sno den första semifinalmatchen, men försvaret i andra halvleken stämde inte. Såhär dåligt kommer Dolphins inte att skjuta igen.

 

Anfallet i andra halvleken var inte heller på topp. I tredje perioden började Norrköping att spela betydligt mer aggressivt på den defensiva planhalvan, och man började att rusa mot Nimrod Hilliard med spelare som inte håller honom så snabbt han ville spela pick&rull. Intressant taktik som fungerade, men Adnan Chuk är en fantastisk strateg av en anledning, och man visste att han inte skulle låta sitt underbemannade lag falla utan att testa okonventionella knep som skulle få Borås att tänka.

 

Norrköping låter medvetet flera Borås-spelare stå öppna, mest för att kunna fokusera på att stoppa Hilliard. De här spelarna måste nu kliva fram och konsekvent göra poäng. Jag gillar att Marin Mornar, Brett Bisping och Fredrik Andersson aldrig tvekade att skjuta, för de kommer att få öppna lägen, och det är bäst att bli bekväm med att skjuta en del redan nu.

 

Match nummer två är på fredag. Vilka vinner då?