Efter flera år med skadeproblem är Anton Saks på väg tillbaka

Blogg

Min första match i basketligan var mot Norrköping Dolphins på bortaplan. Året var 2010 och Norrköping var  regerande mästare som skulle försvara titeln med en erfaren trupp. Vi förlorade med 20 poäng och var aldrig av närheten av att vinna machen. Veteraner som Gervin, Drains, Lindquist och Kjellbom var lagets bärande spelare, men det var faktiskt en 20-åring som fullständigt tog över matchen. Anton Saks hade 19 poäng, 10 returer, 4 blockar, 3 steals och 3 assist.

 

Det är lätt att glömma hur bra Saks var innan sina skador. I Norrköping var hans genomsnittliga statistik aldrig spektakulär, men det hade mer att göra med att Kelly Grant och Paul Burke gillar att ha flera spelare i rotationen som spelar runt 20 minuter var. Han var utan tvekan ovärderlig för Dolphins, en ung spelare från hemtrakten som kunde göra det mesta på en basketplan.

 

Brad Dean ville bygga Sveriges landslag kring honom, Rudy Mbemba och Jonas Jerebko. Coachen har nog aldrig sagt det, men det var uppenbart att de tre fick mycket utrymme och given plats i startfemman trots att ingen av dem var äldre än 24. Forwarden hade inga problem att spela mot lag som Azerbeijan, Bulgarien och Rumänien, som då befann sig i Sveriges grupp. Ibland kändes det som att han var för fysisk för sina motståndare, vilket bådade gott inför eventuella matcher mot bättre motstånd i ett kommande EM.

 

Tyvärr kom skadorna. Sedan 2012 han Saks inte spelat en enda match och ett tag undrade man undra om han kommer att göra comeback. Båda hälsenorna opererades och det tar tid att komma tillbaka från en sådan skada, men tre år borta från basket för en relativt ung spelare är ovanligt.

 

De som förlorade mest i hela den här situationen, efter Anton såklart, är Norrköping Dolphins. I finalserien mot Södertälje 2014 spelade Norrköping i princip med sju spelare i rotationen men ändå lyckades komma till en avgörande match 7. Där hade Anton kanske kunnat vara skillnaden mellan SM-guld och silver. Även i fjol, tillsammans med Prostran, Kjellbom och Morrison,  hade Norrköping troligtvis kunnat gå längre i slutspelet med Saks i laguppställningen.

 

Jag slog en pling till Anton lite snabbt för att kolla läget. Så här säger han om planerna för nästa säsong:

– Just nu tränar jag med laget. I dagsläget kanske inte  varje träning, men det går framåt. Planen är att att spela nästa säsong och jag förväntar mig att vara med från första matchen. Det har gått ett år sedan min senaste operation och det har varit en tuff period, men nu är jag tillbaka igen och det känns bra.

 

Förhoppningsvis kan Anton Saks komma tillbaka och förtsätta spela på hög nivå. Tydligen har rehaben gått bra på sistone, vilket är positivt. Det var i januari det gick att läsa på nt.se att 25-åringen gjorde sin första träning på ett bra tag, men nu verkar han vara tillbaka på riktigt. Både basketligan och landslaget skulle få en boost av att en skicklig spelare som Anton Saks gör comeback.