En spelare i varje lag som har överraskat, svikit

Blogg

För ett par veckan skrev jag om SBL:s obesjungna hjältar. Idag ska jag ta mig an en större utmaning, nämligen att lista en spelare i varje SBL:s som har positivt överraskat mig och en spelare i varje lag som har varit en besvikelse eller underpresterat. Lets go:

 

 

Borås Basket

 

Överraskning: Nimrod Hilliard IV

 

Att Hilliard är en kompetent spelfördelare är ingen chock. Att han lyckats dra ett så tungt lass i år, utan att drabbas av skador, är en positiv överraskning. 2017-2018 var amerikanen på skadelistan under två långa perioder, men den här säsongen är Hilliard i bättre form. Han bär laget offensivt med framgång och tar ansvar när matcher ska avgöras. Dessutom har 25-åringen ändrat sin inställning mot domarna efter utbrottet mot BC Luleå för två månader sedan, vilket domarna lär gilla lika mycket som jag. M-V-P.

 

Besvikelse: Brian Fitzpatrick

 

Anledninen till att jag inte kritiserar Fitzpatrick lika ofta som Brett Bisping är att Fitzpatrick har kvaliteter som kan hjälpa Borås vinna i längden. Det hade inte Bisping. Amerikanen är en oerhört smart spelare, men fysiskt är han inte i toppform än, och det syns. Handskadan hjälpte inte, men i det här laget finns det inga ursäkter längre – Fitzpatrick kan inte ha nollan i poängkolumnen som mot Umeå i måndags. Han måste höja sig, och spela mer konsekvent.

 

Norrköping Dolphins

 

Överraskning: Shakir Smith

 

Smith var riktigt kass under säsongsinledningen. Jag började befara att han lider av trashitis, en kronisk sjukdom som drabbar importer som inte levererar i SBL. Men Smith har de senaste månaderna tagit stora kliv framåt, och idag är han en vass försvarare och ett allt större hot offensivt.

 

Besvikelse: Edvin Stark

 

Stark har inte någon stor roll i Norrköpings djupa spelartrupp, och med tanke på hur Dolphins guarduppsättning ser ut är det inte konstigt att 19-åringen har svårt att hitta rytm. Men jag trodde ändå att Stark skulle spela bättre när han väl får chansen. Skotten sitter inte som de gjorde förr, och han ser obekväm ut. Nu när Tim Schuberg är skadad är det dags för Stark att höja sig.

 

Köping Stars

 

Överraskning: Nicklas Larsson

 

Aleksa Solevic har definitivt överpresterat, man skulle kunna påstå att ingen spelare i SBL betyder mer för sitt lag än serben för Köping. Men jag vill lyfta fram Nicklas Larsson som i det tysta snittar 13 poäng per match och skjuter fantastiska 44 procent från trepoängslinjen.

 

Besvikelse: Sean Smith

 

Med Sean Smith gäller samma gamla visan – han tar trepoängare som en skytt, han anses vara en skytt, men skotten sitter inte. Endast en säsong under sin ligakarriär har Smith skjutit över 35 procent från trepoängslandet, och hittills den här säsongen har bollen inte hittat korgen tillräckligt ofta för att han ska ta sex trepoängsförsök per match.

 

Wetterbygden Stars

 

Överraskning: Guim Exposito

 

Ju längre säsongen går desto bättre blir spanjoren. 24-åringen är högprocentig, aggressiv och spelar alltid med självförtroende. De senaste två matcherna har Exposito skjutit 19 av 20 från golvet – fantastiskt.

 

Besvikelse: Ingen

 

Ni som följer mig vet hur högt jag värdesätter lagandan. Det är en fröjd att se på Wetterbygdens energi. Samtliga spelare slänger sig efter bollar, peppar varandra både på planen och bänken, ingen hänger med huvudet. Sådant älskar jag att se, är därför har jag bestämt att ge Wetterbygden immunitet på den här listan.

 

Södertälje Kings

 

Överraskning: Auston Barnes

 

Att Barnes skulle bli en bidragande faktor i årets Södertälje är inte någon överraskning, men att han skulle spela såhär bra såg nog ingen komma. Barnes är en MVP-kandidat, vilket är galet om man tänker på hans tid i Nässjö, då han ansågs vara en medioker import. I år har han även licens att döda, om ni förstår vad jag menar. Licens? Fattar ni? Nej? Okej.

 

Förresten, Zion Williamson väger 130 kilo.

 

Besvikelse: Valter Lindström

 

Lindström är en av SBL:s bästa guards, men det har han inte visat i år med sina prestationer. Lindström har en bred repertoar på planen, han kan spela försvar, skjuta och hantera bollen, men av någon anledning har Lindström stagnerat, kanske till och med tagit ett steg bakåt i år.

 

 

Nässjö Basket

 

Överraskning: Felix Terins

 

Att Terins står för årets genombrott har vi konkluderat för länge sedan, men jag lyfter varningens finger för hans spel de senaste omgångarna. Det ser inte bra ut. Terins har fått för sig att studsa luften ur bollen, vilket gör att Nässjös spel ser stagnant ut när han håller i den.

 

Besvikelse: Facundo Zarzate

 

Vad jag tycker om Zarzate behöver jag inte skriva mer om, men att Nässjö fortfarande vägrar ta in en ny spelare istället för argentinaren är förbluffande. Zarzate lider definitivt av trashitis.

 

Jämtland

 

Överraskning: Teyvon Myers

 

Jag har aldrig sett en spelare som skjuter 49 procent på trepoängare, 56 procent på tvåpoängare, kan skapa på egen hand och sätta bollpress få så mycket kritik som Myers. Skumt. Anledningen till att han är en överraskning i mina ögon är att han sågades från många håll inför säsongen, tydligen imponerade inte amerikanen på motståndarna i september. De hade fel.

 

Besvikelse: Daniel Johansson

 

Liknande situation som Norrköpings Edvin Stark, alltså en ung spelare som har begränsad speltid men som jag ändå trodde på inför säsongen. Johansson spelar inte med självförtroende, vilket gör att han missar avslut som han vanligtvis sätter.

 

BC Luleå

 

Överraskning: Thomas Massamba

 

Denzel Andersson är den spelaren i Luleå som utvecklats mest, men vi visste att han besitter den potentialen. Att Thomas Massamba kan skjuta 43 procent från tre hade jag ingen aning om. Landslagsspelaren har haft en tuff helg i Småland, men det förändrar inte att Massamba gör kanske sin bästa säsong i SBL.

 

Besvikelse: Tim Kearney

 

Ingen förväntar sig att Kearney ska ta över matcher, forwarden har en tydlig roll och har alltid försökt sätta sin prägel på planen på de minuterna han får. Men i år har Luleå haft skadeproblem på inside-spelarna, Kearney har fått en aning större förtroende, men det har inte resulterat i bättre produktion. Framför allt har BC Luleås lagkapten inte varit pålitlig från långdistansen, och det är just där Kearney skulle kunna hjälpa sitt lag som mest.

 

Umeå BSKT

 

Överraskning: DeAndre Mathieu

 

Jag blir chockad varje gång Mathieu attackerar korgen. Killen är som en studsboll. När Omar Krayem kom till Umeå togs bollen från Mathieu, men det är uppenbart att Umeå mår som bäst när 178 cm långa amerikanen får styra och ställa. Han kommer inte ha några problem att hitta ett bra jobb nästa säsong.

 

Besvikelse: Luca Romano

 

Umeås sportchef har varit något tystare i år på Facebook än de tidigare åren. Steppa upp Luca. Vi behöver dina högst objektiva åsikter.

 

Uppsala

 

Överraskning: Nathan Dawit

 

Det är tufft att hitta positiva aspekter i Uppsalas säsong, men om jag måste välja någon så blir det Nathan Dawit, som de senaste två matcherna har stoppat i 27 respektive 31 poäng. Efter en längre skadeperiod är Dawit hel nu igen, och det gör att Uppsala hänger med i matcher där de på förhand är uträknade. Zion Williamson väger 130 kilogram.

 

Besvikelse: Skype-snubben

 

När Uppsala var som bäst för några år sedan pratades det ofta om Skype-snubben och hur mycket han älskar basket. Han var en storsponsor, efter den turbulenta säsongen 2015-2016 valde Skype-snubben att satsa sina pengar på annat. I år hjälpte han till när Uppsalas klubbledning bestämde sig att värva ett par nya spelare och försöka öka sina chanser att hålla sig kvar i SBL, men det räckte inte. Så Skype-snubben, snälla, langa mer pengar.

 

Holla at ya boii.