Exklusivt: McKnights första intervju sedan han lämnade Sverige

Blogg

För ungefär tre månader sedan åtalades Chris McKnight för ringa narkotikabrott. Nu, för första gången sedan drogincidenten, väljer stjärnamerikanen att tala ut.
När jag når honom är han hemma i Lancaster, Ohio, där han förbereder sig för en ny säsong – i en ny klubb.
– Det ska bli kul att testa något nytt, säger McKnight.
Du var muntligt överens med Borås Basket om ett nytt kontrakt innan du i sista sekund valde att skriva på med en klubb i Frankrike. Varför ändrade du dig?
– Det var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Det är en bra liga och jag kommer att få mer betalt än i Sverige. Dessutom kände jag att det var dags för nya utmaningar, det är lätt att stagnera i utvecklingen om man inte testar sig själv.
Hade du spelat kvar med Borås Basket om det inte hade varit för drogincidenten?
– Kanske, men jag sa faktiskt till min agent under föregående säsong att titta på andra alternativ. Det är lättare att avancera i karriären om man spelar i Frankrike, nu när chansen dök upp var jag tvungen att ta den.

Trots att det har gått flera månader sedan 27-åringen lämnade Sverige vill han inte svara på frågor kring drogskandalen.
-Jag vill inte prata om det, säger McKnight
Varför?
– Det har varit en väldigt tuff period för mig och min familj, men nu har jag lagt det bakom mig. Jag blickar framåt och fokuserar på framtiden i stället.
Inga kommentarer alltså?
– Nej. Eller det finns något jag vill påpeka. Trots det jag gått igenom förstår jag klubbens beslut att inte förlänga mitt kontrakt när nyheten kom ut. I början var jag besviken, men sanningen är att andra klubbar hade reagerat på samma sätt. Jag har hört talas om människor som kritiserade klubben för hur de hanterade min situation, men jag är inte arg eller besviken längre. Jag förstår deras perspektiv.

Chris McKnight har tillbringat hela sin professionella karriär i Borås. När stjärnforwarden får frågan om hur han ser på sina fem säsonger i staden blir han sentimental.
– Det var fem fantastiska år. När jag först kom till Borås var jag fortfarande en ”kid” som var orolig om att förlora sin chans. Jag kommer ihåg min första säsong, tomma läktare, tunga förluster. Att på fem säsonger göra resan vi har gjort…
Det tar cirka 20 sekunder innan en känslosam McKnight kan fortsätta prata.
– Att på en relativt kort tid gå från att slåss om en slutspelsplats i basketligan till att slå Frankfurt Skyliners är ju fantastiskt. Klubben och jag växte tillsammans, det glömmer jag aldrig.
Kan du tänka dig spela i Borås igen?
Definitivt. Jag älskar staden och klubben, Borås är som mitt andra hem. Vi får se om jag kommer tillbaka – i nuläget fokuserar jag bara på nästa säsong.
Det här är din första intervju sedan du lämnade Borås. Du skrev aldrig ett uttalande heller, finns det något du vill berätta?
– Jag vill tacka klubben och sponsorerna för mina fem säsonger i Borås, men framför allt vill jag tacka fansen. Utan supportarna hade våra framgångar uteblivit, det var en ära att spela framför dem. Redan nu saknar jag dem, säger McKnight.

********

Jag lovade att skriva ett blogginlägg där jag skulle gå igenom amerikanens fem år i Borås, men det känns som att det har skrivits för mycket om McKnight de senaste månaderna. Det är dags att gå vidare.

 

Vill dock att ni ska veta detta: Innan nyheten om Chris positiva drogtest kom ut skrev han i ett meddelande till alla lagkamrater om att det kommer att hända och att vi inte ska oroa oss. Även i sina svåraste stunder tänkte han först och främst på laget. Det där är Chris i en nötskal.

 

Lycka till i Frankrike C!