Göteborg är en svart fläck på Sveriges basketkarta

Blogg

Är det någon som kommer ihåg när Gothia spelade i basketligan? Under några år var Göteborg basketens Mekka, hallarna var fulla, intresset ökade i fräsande fart och sporten höll på att bli stadens största. Jag blir oerhört sentimental när jag blickar tillbaka och tänker på de åren.

 

Jag ska citera en av mina stora förebilder, Stewie Griffin: ”Naaaahhh, I’m just messing with ya”. Göteborg var en stormakt i svensk basket under några år på 90-talet, men det var länge sedan. Gothias fyra år i basketligan var faktiskt ett gigantiskt fiasko. Det som såg så lovande ut efter första säsongen och slutspelsserien mot Plannja slutade i en katastrof.

 

Jag kommer aldrig att glömma när Gothia låg under mot Solna 12-45… PÅ HEMMAPLAN!!! Eller när Benson Callier skulle vara en av de bästa amerikanerna någonsin i basketligan, men visade sig vara en flopp av rang. Eller när Gothia tog in Korab Ferizi mitt under säsongen, en kille som året därpå blev en rollspelare för Malbas i division I… Ja, listan är lång.

 

Det är allmänt känt att basketmänniskorna i Göteborg är bedrövligt dåliga på att sammarbeta för att få fram ett dugligt elitlag. Att en stad på ungefär en halv miljon invånare de två senaste åren inte hade ett seniorlag i landets två högsta divisioner är ju helt ofattbart.

 

För några år sedan var det bara Emil Salon, Brandon Barton och Wictor Grenthe som var Göteborgs representanter i basketligan, men nu för tiden är de fler. Det skulle kunna till och med gå att göra ett ganska bra ligalag med spelare som kommer från Göteborg och närområdet. Så här skulle det ut:

Startfemma: Challe Barton, Chris Czerapowicz, Wictor Grenthe och två amerikanska importer.

Bänken: Brandon Barton, Martin Ringström, William Gutenius, Fredrik Larsson, Kristoffer Gafor, Emil Salon och eventuellt en EU-spelare.

Coach: Charles Barton Sr.

 

Skulle det där laget vinna SM-guld? Nja, troligtvis inte. Men det skulle i alla fall vara ett kompetent lag som kan komma till slutspel, beroende på hur bra importerna skulle vara. Tyvärr kommer det där laget aldrig att bli av, eftersom det skulle bli svårt att få alla de ovannämnda spelarna att spela i ett lag och för att det inte finns någon klubb i högsta ligan som sagt.

 

Stora städer som som Stockolm, Göteborg och Malmö måste i princip ha lag i basketligan om basket i Sverige ska fortsätta växa. Jag förstår att det är svårt att slåss om sponsorer med fotboll och hockeyklubbar, men om Nässjö kan ha ett lag i högsta ligan då kan Göteborg ordna det också. Det behövs kompetenta människor som kan ta tag i detta och få alla basketklubbar i staden att jobba för samma mål – ett ligalag.

 

P.S. Jag vet att Gothia var huvudsponsorn, men här kommer ett litet tips: I fall det blir en ny satsning någon gång i framtiden, spela inte i en hall som är långt ifrån centrum och har ett golv som förstör spelarnas knän. Det var ingen i Sverige som tyckte om den där hallen. D.S.