Han är den där unga spelaren som jag stenhårt tror på

Blogg

head-silhouette-with-question-markI veckan ställde jag den här frågan på sociala medier: ”Det finns en ung spelare i basketligan herr som i princip aldrig får spela som jag tror kan bli riktigt, riktigt bra. Vem är detta”? Jag fick flera intressanta gissningar… Men ingen träffade rätt. Ingen.

 

Jag tolkar det som att de flesta inte vet vilken potential den här talangen besitter, men innan jag avslöjar vem personen i frågan är vill jag snabbt kommentera förslagen som skickades in de senaste dagarna.

 

Alan Zekovic, Uppsala: Har sett alldeles för lite av den unge Zekovic för att göra en bedömning. Många jag pratat med gillar honom och hyllar hans inställning. 18-åringen verkar också ha rätt storlek och atletism för sin position. Vi får se hur bra han kommer att bli.

 

Filip Kovacek, Södertälje: Kovacek vann assistligan i division I… För fyra år sedan. 2012 alltså. Känns inte det som att Kovacek fortfarande är en division I-spelare? Jag vet att point guarden jobbar arslet av sig och har vissa kvaliteter som skulle hålla i basketligan, men jag vet även att flera klubbar genom åren har visat intresse för honom men att Kovacek valde att stanna i Södertälje trots att konkurrensen på hans position är brutal. Jag tror att det Där tåget har gått, och förväntar mig inte att 21-åringen kommer att få sitt genombrott i Sveriges finrum.

 

Edvin Stark, Norrköping: Intressant spelare. Bra bössa, och jag vet inte om ni har märkt det, men Norrköpings tränare har gett honom chansen under säsongsinledningen. Har inte storleken för att vara en tvåa i basketligan – vill först se honom hantera bollen innan jag uttalar mig mer detaljerat.

 

Emil Isovic, Malbas: Isovic har stoppat i några långdistansskott sedan säsongsstarten, men de två matcherna jag sett Malbas i år har han fått begränsat med speltid. Har inte bra koll på honom, men innan säsongen är färdig kommer jag att veta mer, för den där bänken är tunn och chansen kommer att komma.

 

Henrik Sjölin, Södertälje: Den här snubben kan lira. Jag blev förvånad när jag såg honom spela förra vintern – han har en bred offensiv repertoar och kan skjuta sönder motståndare som ger honom utrymme. Jag ser 19-åringen som ett framtidsnamn – frågan är bara om point guarden kommer att få sitt genombrott i Södertälje eller i en annan klubb.

 

Peppe Stumer, Darusafaka: Stumer spelar inte ens längre i Sverige, men whatever. Ni vet att jag alltid pratar om att Jonas Jerebko och Viktor Gaddefors är orimligt självsäkra, och att det är en av deras främsta styrkor? Lille Stumer besitter samma egenskap. 17-åringen har drabbats av en långtidsskada, men jag tror stenhårt på honom.

 

Okej, vi är framme nu. Ni kunde gissa er fram till svaret, så här kommer det:

 

Oliver Gehrke, Jämtland.

 

Jag trot inte att ni har en aning om hur bra Oliver Gehrke är. Han är nice, och det syns så tydligt att det finns massor av utrymme att bli bättre.

 

Jag vet inte om ni följde U16-EM, men här kommer jag att beskriva en avgörande sekvens som fick mig att inse att Gehrke är speciell. Sverige startade turneringen katastrofalt, men lyfta sig efter ett par matcher. Laget fick chansen att gå vidare till kvartsfinal om jag minns rätt, men för att det skulle vara möjligt var man tvungen att slå favoriserade Kroatien. Sverige hade chansen att stänga matchen, men Kroatien ordnade förlängning, och besegrade svenskarna till slut.

 

I slutet av fjärde perioden gjorde Gehrke två turnovers i rad, och många som följde matchen skrev till mig något i stil med ”VAD I HELV**E HÅLLER HAN PÅ MED”??? Jag reagerade inte på samma sätt. Hade jag varit där hade jag gått fram till honom och sagt att hålla huvudet högt.

 

Gehrke begick två turnovers, men han gjorde det för att han ville vinna matchen åt laget. Båda gångerna attackerade 16-åringen utifrån, och han är en stor spelare! Dessutom tvekade han aldrig.

 

Ni som inte har sett Gehrke spela vet nog inte detta, men han är en väldigt bra skytt som gärna attackerar utifrån. Men andra ord är han en modern big guy. Under U16-EM var power forwarden inkonsekvent, men jag såg många saker i hans game som brukar känneteckna duktiga lirare att jag inte kunde hjälpa än att heja på honom. Gehrke kan skjuta, kan skapa för lagkamraterna, jobbar stenhårt och attackerar utifrån.

 

I division I har Gehrke redan gjort matcher där han levererat kring 30 poäng. 16 år gammal alltså. Jag är även övertygad att han skulle kunna få någon  minut här och där i Jämtlands basketligalag, men det kommer inte att hända. Som ni säkerligen vet är hans pappa Torbjörn Gehrke, ett känt namn inom svensk basket, och jag tror att han vill skydda sonen från det oundvikliga ”Oliver får spela för att hans pappa är coach”-skitsnacket. Jag tror att 16-åringen kommer att bli tvungen att jobba hårdare än andra för varje sekund på planen, vilket är okej. Men jag tror absolut inte att han skulle göra bort sig mot många lag i Sveriges finrum.

 

Förhoppningsvis kommer Oliver Gehrke att växa några centimeter till och få en bra basketkropp, för skillsen finns där. Han kommer att bli en baller. Vi hörs väl 2020 och kollar av om jag hade rätt.

 

Holla at ya boii.