Här jämför jag spelare i basketligan med NBA-spelare

Blogg

Under NBA-draften i går fick Jalen Rose, ESPN:s expertkommentator, mycket kritik för hur han jämförde nykomlingar med etablerade NBA-spelare. Amerikanens uppgift var att hitta liknelser i spelstilen, men det var uppenbart att Rose inte följer college-basket, och då är det svårt att göra en ordentlig analys.

 

Nu ska jag försöka hitta liknelser mellan spelare i basketligan och NBA-spelare. Förhoppningsvis gör jag ett minst lika dåligt jobb som Jalen Rose.

 

Mohammed Neffati = Zach Randolph:

Här har vi två fysiska spelare som spelar tufft och skjuter förvånansvärt bra från halvdistansen.

 

Joakim Kjellbom = Tyson Chandler:

Båda två är långa och grymt bra på att utnyttja sin längd till egen fördel. Duktiga försvarare som stör motståndarnas avslut med långa armar och skämmer inte ut sig när de byter i försvar och hamnar på en kort spelare. De har inte svårt att dunka i bollen.

 

Micke Lindquist = JR Smith:

Tänk er JR Smith om han spelade i basketligan, spelade smart, inte festade och söp hela tiden, aldrig begick onödiga fouls, inte hade problem med lagen, inte skrev trögtänkta tweets… Vänta, vad var det vi pratade om? Ahhh, just det, Lindquist och JR Smith. Båda är väldigt atletiska men väljer att tjäna sina pengar på att poppa treor.

 

Mattias Göransson = Matt Barnes:

De här två är samma person egentligen, skillnaden är bara att Barnes har tatueringar och en odräglig attityd. Båda är duktiga försvarare som skjuter treor, så kallade ” Three and D”-spelare. Om ni tittar noggrant kommer ni att märka att de i princip har likadan skotteknik.

 

Wictor Grenthe = Marcin Gortat

Två spelare som rullar stenhårt mot korgen efter pick & rull, föredrar att dunka med två händer, springer bra i kontringssituationerna och ser ut som ryssar trots att de inte är det.

 

Alex Wesby = Kawhi Leonard

Båda är bästa försvarare ute på perimetern i sina respektive ligor och är matchvinnare. Leonard är ju bättre skytt så klart, men tittar man på statistiken går det att se att de procentuellt sett skjuter ungefär lika bra.

 

Mike Joseph = Gennaro Gattuso:

Okej, Gattuso spelade aldrig basket, men jag gillar den här jämförelsen ändå. Här har vi två killar som offrar sig för laget, spelat ruggigt tufft försvar och backar inte undan för någon.

 

Hlynur Bearingsson = Draymond Green.

Kommer ni ihåg när Sundsvall vann SM-guld och Magnus Dahlborn hade den här konversationen med Bearingsson:

 

Dahlborn: So, Hlynur, Hlynur, you were such a…

Bearingsson: Alex Wesby? Yeaaahh. Tom Lidén? Yeaaaahh. Norrköping Dolphins? Nooooope. We won? Yeaaahh. They suck? Yeaaahh. We here? Yeaaaahh. They not? Nooooope.

Dahlborn: Thank you Hlynur.

 

Hur some helst är båda ”undersized” fyror som spelar oerhört tufft och kan i princip försvara på fyra olika positioner om det behövs.

 

Det var allt. Holla at ya boii.