Hej Sverige: Idrott handlar om att VINNA

Blogg

ballinDu som jobbar… Brukar du gå till ditt jobb och tänka: ”Det spelar ingen roll om jag är produktiv, det viktigaste är att jag är här”. Tror du att din arbetsgivare uppskattar sådan inställning? Tror du att ditt företag blir bättre av sådant tankesätt?

 

Du som är en förälder… Brukar du säga till dina barn när de går till skolan att det viktigaste är att medverka i skolans aktiviteter, och att det inte spelar någon roll vilket betyg de får? Tror du att barnen kan lyckas i skolan med sådan inställning?

 

Jag anser egentligen att detta är löjeväckande. I alla aspekter livet är det normen att gå efter den största vinsten – förutom i idrott. Jag börjar bli orolig att vi håller på att odla en riktig förlorar-mentalitet här i Sverige, och nu ska jag förklara för er varför.

 

Vet ni vad idrott handlar? Tänk igenom, och lyssna inte på vad andra säger, utan erkänn för dig själv vad du egentligen tycker.

 

Idrott handlar om två saker:

 

1. Vinna

 

2. Sträva efter att vinna.

 

That’s it. All idrott, oavsett ålder, sportgren eller bakgrund handlar om att vinna. Jag kommer aldrig att förstå varför så många människor i Sverige envisas och försöker övertala andra att resultatet inte är det viktigaste. Varför är vi alergiska mot sanningen?

 

Det vackraste sidan av idrott, enligt mig, är att den på ett indirekt sätt lär oss om hur livet utanför planen fungerar. Man lär sig att samarbeta och vara en del av laget – men bara om man tillsammans strävar efter att vinna. Visa mig ett lag som består av spelare som inte bryr sig om slutresultatet och jag kommer att visa dig ett gäng individer som aldrig kommer att realisera sin potential eller överföra det de lärt sig på planen till det riktiga arbetslivet.

 

Många tränare säger till sina spelare innan matchen att det viktigaste är att gå ut och ge sitt bästa och man inte kan begära mer. Jag gillar den retoriken, men vi måste förstå att anledningen till att coacherna säger det är just för att spelarna ska ge sig själva bäst chans att vinna – förlorar man så kan man gå hem med gott samvete eftersom för man vett att man har gjort sitt bästa.

 

Missförstå mig inte, vi lär oss av förluster också. Förluster är ju en del av livet, och man kan lära sig att hantera dem även i arenor och hallar. Det är min poäng – det är okej att vinna, precis som att det är okej att förlora. Men allt vi gör i livet handlar i slutändan om att vi vill vinna – och ingenting annat.

 

Problemet är att allt fler elitklubbar i de flesta sporterna undviker att prata om det, och skiftar fokus på annat. Varför? Jag skulle vilja se samtliga klubbar som inte når slutspel säga säsongen därefter: ”Vårt mål är att nå slutspelet”. Och jag skulle vilja se samtliga guldkandidater säga: ”Vi går för guldet”. Sådant skapar intresse, och sanningen är att alla lag, innerst inte, har höga mål inför säsongen, men av någon anledning har det blivit oacceptablet att säga att man vill vara bäst och vinna.

 

Vet du varför du gick ut med bollen för att träna utanför ditt hus när du var liten? Det är för att du tyckte att det var kul, men du ville samtidigt bli tillräckligt bra för att en dag kunna hjälpa ditt lag vinna matcher. Varje gång du knyter dina skor och går ut på planen är ditt mål vad? Att besegra motståndarna. När du sätter dig vid en schackbräda för att spela lite schack, vet du varför du gör det? För att vinna.

 

Jag har alltid tyckt att det är surrealistiskt att endast ett lag i en liga avslutar sin säsong med glädjescener. Tänk er, endast en firar. Klubbar som inte går till slutspel är oftast frustrerade året runt, och samtliga lag som inte vinner guld sitter vid någon tidpunkt i omklädningsrummet dödstysta och besvikna, oavset om man åker ut i kvart, semi eller finalserien. Elitidrottare förstår att det i slutändan handlar om att vinna, och även fast man har gjort en fantastisk säsong finns ingenting som kan trösta en. Det ligger i vår natur att sträva efter segrar.

 

För att summera: Idrott handlar om att vinna, och idrottar du utan att vilja vinna bör du inte ens befinna dig på planen. Då har du missförstått sportens essens.