I Gehrkes försvar

Blogg

De senaste månaderna har jag från flera håll nåtts av uppgifter om att det har börjat ställas ultimatum på Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke. Japp. Det ställs krav i Östersund, båda från publiken och andra ansedda basketmänniskor. Laget måste ta sig till semifinalen.

 

Gehrke är inte den bästa tränaren i världen. Han är inte en av de bästa tränarna i Sverige för tillfället heller. Det är fakta. Jämtlands tränare har en filosofi som fokuserar mer på helheten än detaljerna, kan komma fram med några riktigt skumma och oortodoxa träningsövningar, och det var inte länge sedan han hade identitetskris som coach. Minns sista säsong i basketligan (2014-2015) ändrade Gehrke sitt lags spel varannan vecka kändes det som, ingenting fungerade, och förändringarna kom så ofta att vi inte visste vad vi skulle förbereda oss för. Torbjörn Gehrke är långt ifrån perfekt.

 

Men det finns bara ett litet problem i att ställa krav på honom. Ett litet problem. Pyttelitet till och med. Vill ni höra?

 

JÄMTLAND HAR ALDRIG VUNNIT EN SLUTSPELSSERIE!!!

 

Jag upprepar.

 

JÄMTLAND HAR ALDRIG VUNNIT EN SLITSPELSSERIE!!!

 

Aldrig någonsin. Jorden har funnits i fem miljarder år, och Jämtland har ändå inte lyckats vinna en slutspelsserie. Det här är en klubb som länge levt med en undangömd förlorarmentalitet – endast sju klubbar har gjort fler säsonger i Sveriges finrum, och samtliga har naturligtvis gång på gång gått till semifinal. Luleå, Norrköping, Uppsala, Södertälje, Alvik har många guld att hänvisa till, men klubben som är precis bakom dem har aldrig gått till semifinal.

 

Ok. Det här blogginlägget handlar trots allt om Torbjörn Gehrke. Låt oss ta en titt på hur det har gått för Jämtland sedan han flyttade till Östersund.

 

Säsong 2014/2015: 7 vinster, 27 förluster

2015/2016: 11 vinster, 19 förluster

2016/2017: 16 vinster, 16 förluster

2017/2018: 15 vinster, 13 förluster

2018/2019: 23 vinster, 13 förluster

 

Det började segt, men Jämtland har för varje säsong tagit ett tydligt kliv framåt. Gehrkes idé att satsa på ett lag där man kombinerar en handfull importer med unga, lovande, billiga svenskar har fungerat och gjort Jämtland till ett topplag.

 

Låts oss nu ta en titt på hur det gick för Jämtland innan Torbjörn Gehrke kom till Östersund:

 

2013/2014: 12 vinster, 24 förluster

2012/2013: 8 vinster, 25 förluster

2011/2012: 13 vinster, 23 förluster

2010/2011: 14 vinster, 22 förluster

2009/2010: 7 vinster, 33 förluster

2008/2009: 13 vinster, 17 förluster

2007/2008: 11 vinster, 22 förluster

 

Innan Gehrke kom till klubben tog man varken kliv framåt eller bakåt. Man var en notorisk förlorare som år efter år kämpade för att ta de sista slutspelsplatserna. Och jag vill inte göra att det är den nya hallen som har lyft klubben, i slutändan är det inte läktarna och poängtavlan som presterar på planen, utan spelarna som följer coachens instruktioner.

 

Dessutom har svensk basket inte råd att förlora en profil som Torbjörn Gehrke. Hans texter inför matcher och vågade uttalanden är bland det roligaste som finns att läsa inom svensk basket. Har ni tid föreslår jag att ni tittar på presskonferensen efter den andra kvartsfinalmatchen och hur Gehrke och Luleås tränare Peter Öqvist, på ett underhållande sätt, resonerar efter matchen och samtidigt ger varandra pikar. Läs deras kommentarer innan och efter matcher – de här två tränarna vågar skruva upp intensiteten genom att skickar kängor, och det är bara bra för svensk basket. Vi har inte råd att bli av med profiler.

 

Nej, Gehrke har aldrig tagit Jämtland till semifinal. Det kanske händer i år, vem vet? Men det där är inte ett Torbjörn Gehrke-problem, utan ett Jämtland-problem. Så länge klubben går framåt ska man absolut INTE ställa ultimatum på 51-åringen, för han ställer krav på sig själv. Det ser man på lagets resultat de senaste åren. Et nytt kontraktsförslag är det Gehrke förtjänar.

 

Holla at ya boiiiii.