Jag ber om ursäkt till domarna

Blogg

Det är inte lätt att vara en domare. Om jag ska vara ärlig förstår jag inte hur de klarar av att hantera arga idrottare och fans som ständigt utser dem till syndabockar som alltid gör fel. Det måste vara mentalt påfrestande.

 

Jag vet att det finns de som läser mina åsikter men som inte alltid har följt mig. Jag har alltid stått i domarnas försvar, och försökt förklara att de håller exakt samma nivå som basketligan. Du kan inte ha världsdomare i en av Europas svagaste ligor, och med tanke på att det råder domarbrist finns det ingen anledning att ständigt såga dem.

 

Jag har försökt gräva fram hur ofta jag själv varit kritisk mot domarna, antingen på bloggen eller sociala medier, och kommit fram att jag vid tre tillfällen ifrågasatt deras prestationer:

 

SM-final 2016, match tre mellan Norrköping och Södertälje

 

Semifinal 2018, match två mellan Borås och Norrköping

 

SM-final 2019, match tre mellan Södertälje och Borås

 

Samtliga matcher var i slutspelet, då det är oerhört viktigt att domarna håller en jämn nivå. Under grundserien är det lättare att acceptera sämre insatser.

 

Problemet med den sistnämnda matchen, tisdagens drabbning mellan Södertälje och Borås, var att jag fullständigt sågade domarna. Tycker jag fortfarande att de stod för en dålig prestation? Ja, men ordvalet borde sett annorlunda ut, och jag borde inte ägnat hälften av min krönika åt att kritisera dem. Borås förtjänade inte att vinna, det begicks på tok för många misstag när matchen stod och vägde, och i slutändan var det inte domarna som satte det avgörande skottet.

 

Under och efter gårdagens match fick jag flera kommentarer om att det var på grund av mig domarna hade ändrat sina kriterier. Det stämmer naturligtvis inte – jag är hyfsat säker på att Appe Kalpakas och hans kollegor inte läste igenom det jag skrev på Twitter och Facebook innan de bestämde hur de skulle döma.

 

Men faktum är att basket-Sverige är litet, och att de kan känna av när temperaturen stiger och missnöjet är stort. Igår såg vi andra kriterier jämfört med matchen i tisdags, och plötsligt var det få från Borås som klagade, samtidigt som Södertälje bara kunde skaka på huvudet.

 

Var det kompensation för tisdagen? Det får ni själva avgöra. Det domarna dock måste göra nu är att bestämma sig. Antingen kommer de direkt att poängtera att den där extra-kontakten inte är tillåten, eller göra som många andra domare runt om världen och tillåta ett mer fysiskt spel när slutspelet avgörs. Det fins ingenting emellan. Och samma kriterier ska gälla samtliga spelare.

 

Med det sagt vill jag lova att jag i fortsättningen inte kommer att kommentera domarnas insats, och om jag gör det ska jag redovisa vilka sekvenser jag ifrågasätter och framför allt använda en annan ton. Våra domare gör sitt bästa, och kan ha dåliga matcher, precis som spelare och coacher. Jag hade iaf inte uppskattat om andra skrek i mitt ansikte och klagade när jag skrivit en dålig krönika.

 

Så till alla domare i Sverige, framför alt trion som dömde i tisdags… Jag ber om ursäkt.

 

Holla at ya boii.