Krayem i Sveriges landslag? Jag säger ja

Blogg

imageNu när det står klart att Omar Krayem har fått svenskt medborgarskap är det dags att börja diskutera hans framtid i det svenska landslaget. Behöver Sverige Krayem?

 

Innan jag börjar utveckla mitt resonemang vill jag påpeka att jag förstår att naturaliserade spelare i blågult är ett känsligt ämne. Alla har rätt till en åsikt, men jag hör inte att damlandslaget klagar på Ashley Keys insatser. Om ett världslag som Spanien kan hitta en plats åt Serge Ibaka bör även Sverige se över sina alternativ.

 

Jag vill även betona att jag har respekt för samtliga svenska point guards som aspirerar på att få en plats i landslaget till sommaren, från Thomas Massamba till Lundvig Håkansson.

 

Men Omar Krayem bör få en ärlig chans att ta plats i herrlandslaget. Borås Baskets spelfördelare kan hjälpa Sverige i EM-kvalet.

 

Det första du tänker på är att förbundskaptenen Vedran Bosnic och Omar Krayem har olika basketfilosofier och att de inte kan komma överens. Bosnic vill spela strukturerad och metodisk basket, medan Krayem har grönt ljus i Borås och friheten att skapa i princip när han vill.

 

Men det bör inte vara ett problem. Tvärt om, jag är övertygad att samarbetet mellan Bosnic och Krayem skulle lyfta 29-åringen.

 

Krayem har spelat i sex olika länder, och var än han hamnade var han produktiv. Trots den bolldominatna rollen under karriären i Sverige klarar svensk-amerikanen av att styra olika typer av spelsystem och välkomnar tydliga riktlinjer. Det skulle inte vara ett problem.

 

Krayem har oförtjänt rykte som en okontrollerad point guard. Han må vara en artist som gärna bjuder på publikfriande spel, men Krayem har faktiskt sällsynt hög basket IQ och förstår vad han behöver göra för att få i gång anfallssspelet. Fråga grabbarna i Borås Basket hur det är att spela med honom – hela sju spelare i laget snittar över 10 poäng per match.

 

Krayem är alltså en makalös passare som vet hur man opererar i pick&rull-situationerna, det behöver ni inte oroa er om. Stjärnspelarna skulle få gott om öppna skott, för är det något 29-åringen gör på hög nivå är det just att leverera bollen till lagkamraterna i bra lägen.

 

Dessutom vet vi att spelfördelaren höjer sig ju större utmaningen blir. Fiba Europe Cup kan inte jämföras med ett EM-kval, men faktum är att Krayem tog sig förbi försvararna ute i Europa lika komfortabelt som i Sverige. Hans första steg och förmåga att straffa försvaret med långdistansskott när de backade för att stoppa penetration ledde till fantastiska siffror: Krayem var den bästa poänggöraren i FIBA Europe Cup och den fjärde bästa passaren (assist per match).

 

Problemet är ju försvarsspelet. Vedran Bosnic kräver mycket, och lite till, från sina spelare på den defensiva planhalvan. Krayem är en notoriskt ojämn försvarare som gärna vill steala bollen och sällan är i rätt hjälpposition.

 

Det konstiga med point guarden är att han stundtals spelar väldigt bra försvar. De inledande matcherna denna säsong var Krayem disciplinerad och aggressiv, sedan gick det flera månader som präglades av nonchalans, men på sistone har han återigen börjat ge mer defensivt. Jag tror att Borås-spelaren klarar av att hålla fokus och en någorlunda jämn nivå när han ork i benen, vilket syns tydligt i år. Det var under Europaspelet och det täta matchandet Krayems försvar blev avsevärt sämre.

 

Det positiva är att stjärnguarden inte skulle behöva bli trött i landslaget. Ludvig Håkansson kommer mest troligt att vara den startande point guarden, Krayem skulle få komma in som en, som amerikaner brukar säga, ”change of pace point guard”. De tidigare åren har Sverige saknat naturliga kreatörer, men med Krayem skulle bänken få en ny dimension. Och med tanke på att han inte skulle spela 30 minuter per match skulle han kunna lägga sin energi på att spela försvar också.

 

Omar Krayem har bott i Sverige sedan 2009, älskar landet och är bekant med spelarna i landslaget och känner till förbundskaptenens filosofi. Nu när han är svensk medborgare bör nästa logiska steget vara att få en landslagskallelse. Eller vad tycker du? Holla at ya boii.