Marcus Eriksson historisk - ledde Gran Canaria till Euroleague

Blogg

 

Marcus Erikssons drömsäsong har precis fått ett nytt kapitel. Den svenska skarpskytten var Gran Canarias bästa spelare när man igår besegrade Spaniens regerande mästare Valencia på bortaplan i den avgörande kvartsfinalmatchen och därmed för första gången i klubbens historia säkrade en plats bland Europas bästa lag i Euroleague. Eriksson levererade 18 poäng.

 

Sverige har de senaste åren haft representanter i Euroleague, däribland Eriksson när han spelade för Barcelona, men aldrig tidigare har en svensk lett sitt lag till Euroleague som den främsta poänggöraren. När Eriksson var borta på grund av en handskada han ådrog under VM-kvalmatchen mot Turkiet var Gran Canaria ett klart sämre lag, och det råder ingen tvekan om att 25-åringens förmåga att konstant producera offensivt är en av de största anledningarna till att klubben för första gången kommer att befinna sig i Europas finrum.

 

I den avgörande matchen mot Valencia satte Eriksson sex trepoängare, varav två visade sig vara tungan på vågen. Med ungefär 10 sekunder kvar av fjärde perioden och ett fem poängs underläge att att bestiga satte Eriksson är ruskigt svår ”step back”-trepoängare, och med cirka 50 sekunder kvar av förlängningen satte Eriksson ännu en viktigt långdistansskott. Där tog Gran Canaria ledningen för gott, och resten är historia.

 

I videoklippet jag befogar här kan ni se fler highlights från Eriksonns heroiska insats. Holla.