Mina tankar om samtliga SBL-lag

Blogg

Det har gått över en månad sedan SBL:s grundserie 2018/2019 sattes igång, men av diverse olika anledningar har jag inte skrivit något blogginlägg fram till nu. Vilka anledningar handlar det om? De är många, bland annat att jag är lat och att jag är oerhört lat. Men nu blir det ändring! Idag ska jag leverera en heroisk insats och skriva ett par rader om varje lags säsongsinledning.

 

Borås Basket: Nimrod Hilliard har hittills varit SBL:s mest värdefulla spelare enligt mig. Amerikanen är i betydligt bättre form denna säsong och orkar vara aggressiv i 40 minuter, vilket har resulterat i att Borås kan fullfölja sin plan att vara ett offensivt orienterat lag. Henrik Svenssons mannar spelar ofta ”five out”, alltså med fem spelare som står utanför trepoängslinjen, vilket är en taktik som ger Hilliard mycket utrymme att slå sin spelare en mot en, men som kanske inte är hållbar över en hel säsong på elitnivån.

 

Försvarsspelet måste förbättras. Borås har inga försvarsspecialister bortsett från Simon Gunnarsson, och ett par importer står fel på tok för ofta. Min gissning är att Borås kommer att vinna många matcher med sin offensiva kapacitet, men laget måste spela jämnare, framför allt defensivt.

 

Jämtland: Här har vi ett lag som fortfarande letar efter sin identitet. Nu har coach Torbjörn Gehrke gjort förändringar i startfemman för att försöka hitta det vinnande konceptet. RT Guinn är en ruskigt smart basketspelare, men just nu letar han nästan bara efter trepoängsskottet. Adam Rönnqvist är inte komfortabel än i sin nya roll, precis som hans guardkollega Teyvon Meyers. Jämtland har en kompetent spelartrupp som skulle kunna överraska till våren, men först måste rollfördelningen kristalliseras.

 

Norrköping: Sveriges bästa basketlag i dagsläget. Bred trupp, duktiga coacher, tydlig spelidé, kontinuitet. Ett par importer måste fortfarande bevisa att de håller måttet, men annars råder det ingen tvekan om att Dolphins är den solklara guldfavoriten.

 

Södertälje: Kings hade potential att vara till och med bättre än Norrköping, men sedan försvann William Magarity. Lycka till med att hitta en svensk ersättare till honom som kan snitta 15 högprocentiga poäng och nio returer per match. Dessutom brottas Södertälje med skadeproblem, och nu är man helt plötsligt inte lika övertygad att Kings kan gå långt, trots att de endast har en förlust hittills.

 

BC Luleå: En intressant spelartrupp som började segt, men som tagit ett enormt kliv sedan säsongsstarten. Thomas Massamba har imponerat, Tavarius Shine likaså, Robert Gilchrist är alltid aktiv runt korgen, Denzel Andersson var lagets bästa spelare fram till hjärnskakningen. Och så har vi naturligtvis Corban Collins, som sköt sammanlagt tre av 22 över två matcher för tre veckor sedan. Nu kan han inte missa. Det återstår att se vad som kommer att hända med Daniel Alexanders knäskada, men jag personligen är inte imponerad av forwardens insatser under säsongsinledningen.

 

Umeå: Med Omar Krayem i spelartruppen kan Umeå slå alla lag i SBL på en bra dag. De kan även förlora när man minst anar det. Umeå bör vara ligans sjätte bästa lag, men först måste de förlänga Krayem för att kunna distansera sig från bottenlagen till våren.

 

Wetterbygden: Hatten av för Jonköping-laget. Deras säsong är redan succé om du frågar mig. De överpresterar på ett sätt som just ingen utanför deras lilla klubb såg komma inför säsongsstarten – nu måste de bara se till att vinna hemmamatcher också.

 

Nässjö: Johan Sehlin från Borås Basket sa så här i klubbens podcast vid ett tillfälle: ”När det går bra för Nässjö så går det bra, när det går dåligt så är det domarnas fel”. Klockrent. ”Klaga på domarna”-epidemin har spridit sig ordentligt i Smålandsstaden, men jag tycker att de lägger sin energi på fel ställe. Trots förluster de senaste omgångarna ser jag positiva tendenser i det här spelartruppen, de måste bara hitta ett sätt att avsluta matcher också.

 

Köping: Aleksa Solevic spelar skadad, Ronnie Boggs har ont i foten. Det här laget är i desperat behov av en till import, annars kan de glömma slutspelet. Köpings fantastiska publik förtjänar fler vinster.

 

Uppsala: Nu när Odin Lindell är tillbaka skulle jag inte bli förvånad om Uppsala lyckas ta en slutspelsplats. Ni hörde rätt. Tre importer plus Axel Nordström plus Odin Lindell plus Nathan Dawit räcker mycket längre än vad ni tror.

 

Holla.