När LeBron James värvade Chris McKnight

Blogg

De flesta basketintresserade som läser denna blogg vet vem Chris McKnight är vågar jag påstå. Någon speciell introduktion behövs inte. Chris och jag spelade tillsammans i fem år, och under den perioden har han berättat en hel del intressanta historier han har varit med om. Här kommer en som inte många känner till.

Chris var en ganska eftertraktad high school-spelare. Trots att han är ”undersized” och inte lika lång som de flesta andra som spelar på hans position var han rankad som andra bästa power forward i delstaten Ohio. Wake Forest, ett stort college med etablerat basketprogram, var ute efter McKnight även innan hans sista år på high school.

Men Chris ville gå på University of Akron. Deras dåvarande coach Shaka Smart, som nu coachar stormakten University of Texas, var redan då känd för att vara en innovativ tränare som utvecklar unga spelare. Det var honom Chris ville spela för, men han var långt ifrån bestämd när han skulle besöka skolan.

I USA kan en high school-spelare besöka fem college hen är intresserad av. Förut var det två. Oftast låter coacherna en av spelarna som redan är med i laget ta hand om unga killar som är på besök. Den personen som skulle ”guida” Chris och visa honom runt skolan heter Romeo Travis. Travis är en duktig basketspelare, men i basketkretsarna är han mest känd som en av LeBron James bästa kompisar.

LeBron James behöver nog ingen introduktion heller. Han är världens bästa basketspelare som är född och uppvuxen i just Akron. Året McKnight besökte Akron var 2006, men även då ansågs LeBron vara en av NBA:s största stjärnor.

Efter några timmar på skolans campus sa Travis till McKnight att hänga med honom till Cleveland för att festa. Chris var tveksam till en början för att Cleveland ligger 50 km utanför Akron, men åkte med till slut ändå. När de kom fram gick de in i ett lägenhetshus, och i trappuppgången väntade ingen annan än LeBron James.

Det var en oförglömlig kväll för Chris. LeBron berättade för Chris att Akron är ett bra college och att han gärna vill se honom där. Efter att ha varit hos LeBron gick de vidare till en nattklubb, och måste jag berätta att Lebron, Chris och resten av gänget slapp kön och hade det mysigt på klubben? Huvudanledningen till att Chris valde Akron var inte LeBron James och den kvällen, men hela upplevelsen gjorde inte beslutet svårare heller kan man lugnt säga.

 

*********

De som känner mig bra vet att Chris och jag står väldigt nära varandra. Det som hände för ungefär en månad sedan var väldigt tufft för Chris, men även andra som känner honom och vet vilken snäll, trevlig och ödmjuk person han egentligen är. Det han gjorde var ett dumt misstag, men ett misstag definierar inte hela personligheten. Jag vill att så många det går ska veta vilken fantastisk människa han är; därför ska jag inom en snar framtid skriva två blogginlägg till som handlar om honom. I det ena ska hans gamla lagkamrater prata ut om Chris tid i Borås, och i det andra ska jag gå igenom hans karriär hittills, men även vad han har betytt för Borås Basket som klubb och Borås som stad. Stay tuned.