När Prostran och Butorac dominerade mot NBA-stjärnor

Blogg

”För Dellavedova var Toni som ett flygplan, för Klay Thompson gjorde vi inte ens scouting”. Det här är ett citat ur en artikel som i går kom ut i en av Kroatiens största tidningar.

 

För att förstå vad som menas med det här citatet måste vi åka tillbaka i tiden. Året är 2009 och Kroatien ska ställa upp med ett lag i U19-VM. Spelare födda 1990 ansågs vara något ev en gyllene generation i Kroatiens basketkretsar, men det var faktiskt en kid som var ett år yngre än de flesta andra i tävlingen som ansågs vara lagets stjärna och en av Europas största talanger. Hans namn var Toni Prostran.

 

I laget fanns även Dino Butorac. Butorac, som har spelat för Södertälje de senaste två säsongerna, var kanske inte lika hajpad som Prostran, men fortfarande en av lagets viktigaste spelare.

 

Här kommer något de flesta i basketsverige inte vet: Toni Prostran gjorde narr av sina motståndare. Han var fullkomligt briljant och ostoppbar. 17 poäng, 5 assist och 5 returer per match för en spelare som var bland de yngsta i turneringen talar sitt tydliga språk.

 

Men det var inte bara statistiken som stack ut. Prostran var på en helt annan nivå när det kom till spelförståelsen också. Även då var han fantastisk bra på att läsa av pick och rull-försvaret och var mogen beslutstagare när han väl gick förbi motståndet. Det var dock en annan aspekt av hans ”game” som stack ut mer än något annat men som har försvunnit till en viss del på grund av alla skador. Amerikaner använder uttrycket ”speed demon” för att beskriva blixtsnabba atleter. Det var precis det Prostran var – demoniskt snabb.

 

I de andra lagen fanns ett gäng unga, lovande spelare. Cory Joseph, Donatas Moteijunas och allas vår Mangisto Arop är några namn ni känner igen. I USA:s trupp fanns till exempel spelare som Klay Thompson, Gordon Hayward och Shelvin Mack, tre talanger som nu för tiden spelar i NBA.

 

Innan turneringen pratades det en hel del om Matthew Dellavedova som turneringens bästa guard. Australiensaren, som idag ska spela sin första finalmatch med Cleveland Cavaliers, gjorde en helt okej insats mot Kroatien och Prostran, men det var inget snack om vem som var bästa spelaren av de två. I slutändan snittade Dellavedova 10 poäng och 3 assist per match, vilket var godkänt, men långt ifrån kroatens prestationer.

 

Planen för Kroatiens U19-landslag var att slåss om medaljerna. Det var trots allt deras gyllene generation. Allt gick genom planerna och i semifinalen väntade USA. Det är därifrån citaten om Klay Thompson kommer; kroaterna var inte rädda för honom. I scoutingen stod det att inte låta honom skjuta, inte så mycket mer. Det fanns andra, större hot i USA:s lag på den tiden.

 

Det blev förlust för Kroatien, men både Prostran och Butorac gjorde bra matcher. Södertäljespelaren hade en oförglömlig match och satte hela fem treor, men det hjälpte inte. Gordon Hayward gjorde 15 poäng för USA som till slut kunde vinna med 16 poäng.

 

Prostran utsågs till turneringens bästa guard och Butorac hade sina stunder. Det var mycket som talade för att båda skulle bli Kroatiens bärande spelare i framtiden. Jag överdriver inte när jag säger att Prostran ansågs vara en av duktigaste point guards i hela världen för hans ålder.

 

Båda har, mer eller mindre, haft skadeproblem som har hindrat deras utveckling. I fjol hade de väldigt bra säsonger i basketligan, men man undrar hur bra de kunde ha blivit om båda var skadefria. Som tur det är deras bästa år fortfarande framför dem – jag blir inte förvånad om de, en snar framtid, spelar i någon av Europas bästa ligor.