Nässjös succécoach pratar om nästa säsong. Plus Zarko Jukics krångliga kontraktsituation och annat.

Blogg

Här är listan på världens åtta underverk:

1. Cheopspyramiden: Ligger vid Giza i utkanten av Kairo, byggdes under Egyptens fjärde dynasti.

2. Babylons hängande trädgårdar: Trädgårdarna påstås ha byggts av kung Nebukadnessar II omkring år 600 f.Kr.

3. Zeusstatyn i Olympia: Placerad i det stora templet i Olympa, skapades av skulptören Fidias.

8. Nässjö i slutspelet: Ett ungt lag där ingen kan skjuta treor kommer till slutspel, år 2015 e.Kr.

 

Förr i tiden pratades det om att ett lag helst inte ska ta för många treor om målet är att konsekvent vinna matcher och titlar. Men trenderna ändras och nu är det tydligt att det inte går att spela modern basket utan trepoängsskyttar. Du måste nästan ha flera spelare på planen som kan sätta skott från långdistansen, annars är det i princip omöjligt att ha en gameplan som går att genomföra.

 

Nässjö Basket satte inga treor. Eller jo, jag överdriver, 28 % av trepoängsförsök satte de. Ibland kändes det dock som att det var hopplöst att ens försöka. Det var ingen hemlighet att skyttet var lagets svaga sida, något de andra lagen kunde utnyttja till deras fördel. Mot Nässjö gick det att kollapsa i mitten så snabbt en försvarare blev slagen, eftersom det inte fanns några riktiga hot vid trepoängslinjen som kunde straffa motståndaren för överdriven hjälp i försvaret.

 

Dessutom var hälften av laget unga spelare som gjorde sin första professionella säsong samtidigt som en ny coach var på plats i stället för Stefan Timbus. Trots att det inte fanns mycket som talade för att Nässjö kan nå slutspel gjorde de det. Jag var väldigt imponerad och jag tror inte de flesta förstår hur stor bedrift det var.

 

Klubbledningen har gjort ett bra jobb med att ha tålamod och bygga långsiktigt. Det var rätt beslut att anställa Nemanja Jovanovic som coach, ett relativ okänt namn i basketsverige. Jag vill inte ta något ifrån fjolårets spelartrupp, men Nemanja var kanske den största anledningen till varför Nässjö gick till slutspel.

 

Jag var på plats när Nässjö hade sin try out för spelare som är intresserade av att vara med i laget till hösten. Där satte jag mig ner med Nemanja för att prata om klubbens planer för nästa säsong.

 

Ert mål innan säsongen började var att komma till slutspel och det lyckades ni med. Vad är nästa steg?

”Nu vill vi etablera oss som ett slutspelslag och visa att att det som hände i fjol inte var en slump. Jag har ett treårskontrakt, så bråttom har vi inte, men jag vill att laget ständigt gör framsteg. Vi ska inte nöja oss med det vi har åstadkommit hittills. Det är kanske inte ett realistiskt mål nu, men inom några år vill jag att vi är i högre halvan av tabellen och ett lag som som konkurrera om semifinalplatserna”, säger Jovanovic.

 

Att skjuta 28% från trepoängslinjen som lag och ändå komma till slutspelet är ju ovanligt, men även tecken på att du kan maximera spelarnas potential trots deras begränsningar. Jag antar att du inte vill ha samma problem nästa säsong?

”Ja, vi hade det tufft på treor, även när vi var helt öppna. Planen var att Brenton Butler och Masse Doumbe skulle vara skyttar vi kan lita på, men uppenbarligen gick det inte som vi tänkte. Nu har vi förlängt kontrakt med Aleksa Solevic och Dartaye Ruffin, två killar som inte ska skjuta i första hand. Du kan räkna ut själv att vi är ute efter kapabla skyttar på position 2, 3 och 4. Kan vi få hit några sådana spelare skulle det göra livet enklare för de andra killarna i laget, speciellt Solevic, som är en duktig pick och rull-spelare men hade svårt att visa det på grund av att försvararna backade av både honom och våra vingar”, konstaterar han.

 

Nemanja Jovanovic är född 1981, en relativt ung ålder för en huvudtränare. Jag ser gärna att han och Nässjö Basket fortsätter utvecklas i samma takt, men ska det hända måste skyttet gå från att vara en svaghet till en styrka. Överallt i världen sköts det mer treor än någonsin, det gäller för Smålandslaget att följa samma trend.

******

Igår avslöjade jag att Zarko Jukic har köpt ut sitt kontrakt och därmed inte kommer att spela i Nässjö nästa säsong. Det händer inte ofta i basketligan att en spelare betalar för sin ”frihet” på spelarmarknaden ur sin egen ficka. Enligt uppgifter betalade Jukic runt 30 000 kronor. En skum situation med tanke på att dansken fick mycket förtroende och även grönt ljus att ta skott utifrån trots sin groteska skotteknik.

*******

Under Nässjös try out dök även Mantas Griskenas upp. Griskenas, som var klubblös i fjol, är en meriterad forward som har ett SM-guld under bältet. Det skulle vara en kanonvärvning för Nässjö Basket.

*******

Shout-out till Karim Wazi, ordföranden för #under6feetclub. Fortsätt leda med exempel… Eller nåt.