Relationen mellan Chuk och Öqvist är awkward

Blogg

 

Att Norrköpings tränare Adnan Chuk och BC Luleås coach Peter Öqvist inte gillar varandra är ingen hemlighet. Dueller mellan de här två klubbarna har de senaste åren oftast varit heta och bjudit på rysare, samtidigt som relationen mellan två av Sveriges bästa coacher blivit allt kallare. Chuk och Öqvist har aldrig varit vänner, men när Chuk utsågs till Norrköpings huvudtränare 2015 var de inte heller ovänner. I dag, tre år senare, har de minst sagt intressant historik, och allt kulminerade efter  den sjätte finalmatchen i våras när Peter Öqvist lämnade presskonferensen irriterad på Adnan Chuk och hans kommentarer. Chuk avslutade presskonferensen genom att diskret dela ut några kängor till sin kollega.

 

Det där kallas rivalitet. Jag personligen älskar det, men jag vet att det finns många som tycker att det är onödigt och i slutändan inte bra för svensk basket. Rivaliteter behövs, och de här coachernas relation är en av anledningarna till att BC Luleå och Norrköping håller på att bli ärkefiender.

 

Något som har fångat min uppmärksamhet är hur awkward handskakningar efter matcher mellan Öqvist och Chuk har blivit. Det sker blixtsnabbt, motvilligt, som att de är på väg till tandläkaren och inte till en motståndare. Oftast är det coachen som har vunnit som är lite snabbare i steget, vilket är förståeligt, men i slutändan är de sekvenserna a-w-k-w-a-r-d.

 

Men hur awkward är det egentligen? Här ska jag jämföra Chuk/Öqvist-handskakningar med några andra skumma situationer vi stöter på i vardagen.

 

– När man går förbi någon man känner men inte riktigt är nära vän med.

 

Det här är underskattat awkward, men bara om någon frågar hur läget är och man fortsätter att gå medan man pratar. Då brukar det låta såhär:

 

”Tjena”!

”Tjena”!

”Läget”?

”Bara bra, själv då”?

”Jodå, det är bara bra”.

 

Som sagt, man går samtidigt, så när de sista orden uttalas är man cirka tio meter ifrån personen man pratar med. Det är awkward, men är det mer awkward än Chuk/Öqvist-handskakningar? Nej, det är det inte.

 

Fördel: Chuk/Öqvist

 

– När man får ögonkontakt med personen som ska in på toaletten precis efter att du varit där

 

Den här är tuff och plågsamt awkward, framför allt om man lämnat någon form av otrevlig odör bakom sig. Det är lättare att leva med den här situationen om man inte känner personen på vägen in, men i fall man gör kan det här bli oerhört jobbigt. Klar mer awkward än Chuk/Öqvist-handskakningar.

 

Fördel: Toabesöket

 

När du vinkar tillbaka till någon men inser att hälsningen egentligen var riktad till personen bakom dig

 

Den här är klassiker, så pinsam att man helt enkelt går vidare och förtränger att det någonsin har hänt.

 

Fördel: ”Jaha, du vinkar inte till mig”

 

– När toapapper fastnar under din sko men du inte ser det.

 

Ännu en toalett-situation. Det här hände mig när jag gick på gymnasiet. I en hel dag gick jag runt skolan med toapapper under min sko utan att mina ”vänner” sa något, men hey, de tyckte att det var kul i all fall. Som sagt, jag var INTE populär bland mina gymnasiekamrater, därför är det inte konstigt att jag än idag har komplekser som jag försöker bemöta genom att såga andra basketspelare på sociala medier. Och ja, det här är mer awkward än Chuk/Öqvist-handskakningar.

 

Fördel: Toapapper under skon.

 

– När du halkar på isen, tittar runt för att se om någon såg det och inser att det tyvärr är fallet

 

Den här går definitivt att leva med om ingen är i närheten. Då är det bara att stå upp och gå vidare, men om någon såg det och märker att du tittar runt är den här tuff. Då blir det betydligt pinsammare.

 

Min uppskattning är att Chuk/Öqvist-handskakningar är dock mer awkward.

 

Fördel: Chuk/Öqvist

 

När du säger ”hej då” till någon men inser att ni ska gå åt samma håll”

 

Äsch, den här är inte så jobbig, men ändå en aning awkward.

 

Fördel: Chuk/Öqvist

 

Ni förstår min poäng. Ta en titt på det efter matchen ikväll om ni tror mig. Och holla at ya boii.