Svensk basket behöver fler Jonas Morins

Blogg

jonas-morin

De som känner mig vet hur mycket jag älskar basket. Basket är en fantastisk sport. Jag tillbringar tiotal timmar i veckan på att titta på matcher, analysera dem, diskutera om dem både med mina vänner och de jag inte känner personligen men som vill veta min åsikt. Jag älskar även att argumentera, oavsett om det handlar om basketligan, NBA eller Euroleague.

 

Man skulle kunna säga att jag är beroende av den här sporten, men faktum är att jag ibland behöver vara borta från basket. Filtrera bort det. Det finns viktigare saker i livet än basket. I somras valde jag att resa och fokusera på andra aspekter av mitt liv, för jag vill inte att min vardag året runt ska kretsa kring spelare som försöker stoppa bollen i en korg. Det är nog en naturlig känsla.

 

Det finns dock en person som ägnar varenda sekund av sitt liv åt basket på ett eller annat sätt. Jag har aldrig sett något liknande. Allt den här personen säger, gör, lägger upp på sociala medier och antagligen tänker kan återkopplas till basket. Han har dedikerat sin tillvaro åt att sprida ordet om den här sporten – utan att någonsin kräva uppmärksamhet.

 

Jonas Morin heter den här personen. De flesta inom svensk basket vet vem Morin är, eftersom han har spelat i basketligan och även gjort flera landskamper med seniorlandslaget. Men det som definierar honom, enligt mig, är inte Morins spelarmeriter, utan arbetet han gjort efter att ha lagt skorna på hyllan.

 

Morin följer all basket som spelas i Sverige med passion, och pratar gärna om svenska spelare, och är en ledare för ”Moose Nation” som är seniorlandslagens klack, och brinner för Huddinge Basket, och lägger oändliga timmar på att integrera alla som vill vara med och spela basket, och gör allt i sin makt för att marknadsföra och sprida ordet om sporten. Jonas Marin gör allt och lite till, vilket bör vara omöjligt, eftersom han är ett heltidsjobb vid sidan om basketen.

 

Det är därför jag brukar säga att svensk basket hade varit i en betydligt bättre position i dag om vi hade haft flera Jonas Morins. Han har påverkat så många liv – inte minst nyanlända barn som vill idrotta –  att jag inte kan hjälpa än att beundra honom, och önskar att jag var som honom. Det är lätta att sitta vid en dator och skriva om sina åsikter, men att faktiskt gå ut och varenda dag göra skillnad… Det är tufft.

 

Morins främsta mål är att basketen ska växa och att alla ska känns sig hemma på basketplanen. Förhoppningsvis kommer basket om 20, 30, 40 år att bli en av landets största sporter och att folk kommer att minnas Morin som en stor anledning till att genombrottet äntligen kom. Men det roliga är att han inte behöver bekräftelse. Morin gör detta för att han älskar basket, precis som jag.

 

Eller lite mer.