Svensk media skämmer ut sig när de skriver om NBA

Blogg

I morgon börjar äntligen NBA-finalerna. Spännande. Efter sju månader av blod, svett och tårar är det bara två lag som står kvar på slagfältet. Hur det kommer att gå är väldigt svårt att förutspå – de flesta spelarna som deltar har aldrig gått djupt i slutspelet med sina respektive lag. LeBron James och några av hans veterankompisar från Miami är undantag, men de andra nyckelspelarna från båda lagen har aldrig sett finalernas rampljus. Det är sannerligen än fascinerande ”match up”.

 

De senaste dagarna har jag försökt gå igenom vad svensk media skriver om den kommande finalserien. Läste Expressens krönika… mmm, mm, okej. Gick in på andra stora mediers webbsidor… aja, antingen har de inte skrivit något eller så står det exakt samma sak som i Expressen. Läste några bloggar… nämen, väääänta nu. Det är något som inte stämmer här. Är det bara jag eller kopierar svenska journalister, krönikörer och bloggare det som skrivs i USA? Rakt av alltså?

 
Här är två ord som beskriver hur svensk media avhandlar NBA: Copy, paste. Tror ni inte mig? Läs det som har skrivits de senaste månaderna, eller till och med åren, om världens bästa basketliga och jämför med artiklar som finns på exempelvis ESPN.com och NBA.com. Det står exakt samma åsikter och synpunkter! Jag blev nästan rädd när jag insåg att Sveriges nyhetsportaler anställer folk som skriver om NBA men inte klarar av att bilda sin egen åsikt. Ganska pinsamt. Som tur det är har de 100-tals fotbollsexperter som skoningslöst analyserar var Mario Balotelli har festat de senaste dagarna.

 

Det känns väldigt uttjatat för oss basketmänniskor att prata om det här, men låt oss gå igenom detta en gång till. Basket är en av världens i särklass mest populära sporter, tillsammans med fotboll. Det finns 450 000 000 aktiva utövare. NBA har tillgivna följare på alla jordens kontinenter, medan Champions League fortfarande inte har fått sitt genombrott i USA, Australien och vissa delar av Asien. Några av de mest begåvade atleterna i världen spelar i NBA bla, bla, bla, whatever.

 

Det här är inga nyheter direkt. Det känns hemskt att säga det, men jag förstår om svensk media struntar i att sända basketligamatcher från Örebro med 200 personer på läktaren. Tyvärr lockar det inte läsare och tittare att fokusera på basketligan. Däremot förstår jag inte nonchalansen kring NBA. Det finns runt 190 länder i hela världen, men bara elva som har fler NBA-spelare än Sverige! Finns inte det en enda kompetent journalist i Sverige som kan analysera Jerebkos och Taylors matcher utan att sno andras texter?

 

Låt oss säga att en av journalisterna från de största kvälls- och nättidningar skulle förbjudas att läsa artiklar och matchanalyser på ESPN.com, Yahoo.com, NBA.com osv. Vet ni vad som skulle hända? De skulle inte ha en aning vad de skriver om, eftersom det är mer än uppenbart att de inte tittar på matcherna. Efter ett tag skulle de skriva om LeBron James fantastiska inlägg, Steph Currys bravader på högerkanten och Jonas Jerebkos förmåga att undvika offsidefällor.

 

Det sorgligaste i det hela vad de försöker fokusera på. Hahaha, titta, Steph Currys dotter är så söt när han avbryter sin pappa under en presskonferens. Hähä, Lebron James sa att Steph Curry är ostoppbar precis som han själv. Wow, LeBron James och Steph Curry är födda på samma sjukhus… Skämtar ni med mig eller?! Det går dagar utan att ni ens nämner NBA, men när ni väl skriver om det väljer ni att att påpeka oväsentliga mainstream-händelser som ni råkade se i ert Twitter-flöde? Vad sägs om att, för en gångs skull, skriva om något konkret som vi inte har läst någon annanstans?

 

Så här får du jobbet som NBA-expert på Aftonbladet:

Steg ett: Var en journalist som inte har koll på basket.

Steg två: Klicka in dig på NBA.com.

Steg tre: Översätt det du ser.

Steg fyra: Bygg om meningarna en aning.

Steg fem: Lägg till något coolt du har sett på Twitter, till exempel att Kobe Bryants smeknamn är ”Black Mamba”.

Här, varsågod. Du har nu det som behövs för att bli en NBA-expert på Sveriges största tidning. Tacka mig senare.

 

 

Jonas Jerebko har tidigare visat missnöje på grund av att det skrivs så lite i svensk media om NBA och basket överhuvudtaget. Helt förståeligt. Om de som står högst upp i media-hierarkin inte vill att att det skrivs om NBA eftersom det inte lockar läsare får det väl vara vara så. Men de få gångerna de väljer att ägna några rader åt världens bästa liga ska det vara kompetenta människor som har koll på NBA som tar sig an uppgiften, allt annat är oacceptabelt. På fredag, efter första finalmatchen, kommer mina kompisar och jag att diskutera det vi såg på ett sätt de flesta av Sveriges sportjournalister inte ens kan begripa. Riley Curry kommer vi knappt att ta upp.