Svenskarna slår tillbaka

Blogg

alex

Här är de bästa spelarna i basketligan herr enligt mig, utan någon specifik rangordning: Alexander Lindqvist, Joakim Kjellbom, Jakob Sigurdarson, Adam Rönnqvist, Mike Breusewitz, Christian Maråker, Andreas Person, Brandon Rozzell, Nick Spires, Tom Lidén, Cole Darling, James Washington III, Toni Bizaca och Dartaye Ruffin (Ja, Ruffin tillhör här. Checka ut hur han spelar försvar och statistiken om du inte tror mig). Ser ni någonting intressant här?

 

Sedan jag började följa basketligan herr 2007 har en stor majoritet av de bästa spelarna varit importer.  Det är ingen hemlighet direkt. När Håkan Larsson och John Rosendahl la skorna på hyllan var det Joakim Kjellbom och Mike Palm som tog över som basketligans bästa svenskar, men oftast var det utländska spelare, i synnerhet amerikaner, som bar sina klubbar och avgjorde matcher. Det har i sin tur lett att allt färre inhemska spelare fick utlandskontrakt, och frågar du mig finns det en direkt korelation mellan det och faktumet att många unga talanger lämnar Sverige innan de fått visa upp sig i basketligan.

 

Men om ni tittar på min lista kan ni se att sju av ligans 14 bästa spelare är svenskar. 50 procent alltså – betydligt mer än de senaste säsongerna. De inhemska spelarna, trots regeländringen som nu tillåter ligaklubbarna att ta in upp till tre amerikanska importer, bär sina lag nu för tiden.

 

Jag gillar det. Det kommer förhoppningsvis att gynna landslaget i längden och ge unga talanger mer inspiration att stanna i Sverige.

 

Men nästa fråga är ännu viktigare: Beror detta på att svenskarna har blivit bättre, eller nivån på importerna blivit sämre?

 

Det andra alternativet kan vara orsaken. Jag ser allt fler importer som inte producerar och vissa matcher gör under fem poäng. Förr i tiden hade man inte tålamod för det, men eftersom spelarbudgeterna successivt har sjunkit genom åren är man tvungen att ha tålamod. Man tar in billiga importer och hoppas att de kommer att blomma ut som exempelvis Dartaye Ruffin och Cole Darling gjorde i Nässjö.

 

Det här kan diskuteras, men det gläder mig att vi har så många svenska spelare som levererar. Låt oss göra en lista på basketligans fem bästa spelare hittills, och där har vi, återigen utan någon specifik ordning, Adam Rönnqvist, Alexander Lindquist, Toni Bizaca, Joakim Kjellbom och Mike Breusewitz. Tre av fem är svenskar – en majoritet alltså. Vi får hålla koll på den här situationen och se om det här håller på att bli en trend.

 

Holla at ya boii.