Tio sanningar om SBL - vem gör succé, vem floppar?

Blogg

Det var länge sedan jag skrev om ”tio sanningar”, eller hur? I dag dammar vi av den gamla klassikern. Den här bilen har suttit i garaget på tok för länge.

 

 

1. Ludwig Degernäs succé

 

Många assisterande tränare har den rollen så länge att de aldrig lär sig ta huvudansvaret. De klarar helt enkelt inte av att leda en grupp vuxna människor, vilket är okej, för inte alla besitter ledaregenskaper som behövs för att vara huvudtränare. Det finns fantastiska baskethjärnor som genom åren har format vår sport som assisterande tränare.

 

Jag var inte övertygad att Ludwig Degernäs, som i sju år var Vedran Bonsic assisterande tränare, kunde ta det klivet, men Degernäs håller definitivt på att bli en duktig coach. Kings har spelat bäst basket i Sverige den här säsongen (vad hände i Norrköping?) mycket tack vare 37-åringen, som har adopterat många aspekter av Bosnic coach-filosofi, men som också vågar testa egna idéer. Spelarna älskar att spela för honom. Degernäs har överraskat mig.

 

2. Tyler Flack är Norrköpings joker

 

Dolphins amerikanska forward har varit enigmatisk ända sedan han i premiäromgången mot Nässjö visade att han är ruskigt atletisk och kan skjuta utifrån. Någon stor roll har Flack inte fått sedan dess, men offensivt producerar han när han får sina minuter. Hur han spelar på den defensiva planhalvan är dock är helt annan story.

 

Hur som helst blir jag inte förvånad över att Flack nu har briljerat sedan Joakim Kjellbom blev avstängd och Jonathan Dubas skadad. Redan under första perioden mot Södertälje kunde man se att Flack med ökad speltid kommer att öka sin offensiva produktion rejält. Jag förväntar mig att amerikanen blir Norrköpings slutspelsjoker till våren. Glöm inte att att Flack stundtals har varit nionde spelaren i Norrköpings rotation. Som sagt, Sveriges klart bredaste spelartrupp.

 

3. Jämtlands mentalitet

 

Ibland känner jag att jag är för hård i min kritik mot Jämtland. Det här är trots allt en klubb som gjort fantastiska framsteg de senaste åren, både på planen och organisatoriskt, och förtjänar att hyllas oftare än vad den kritiseras.

 

Men jag kan inte släppa att de har förlorat 19 raka mot Luleå. Och jag kan definitivt inte släppa att Jämtland, under sina 24 säsonger i Sveriges finrum, aldrig vunnit en slutspelsserie och avancerat till semifinal. Till och med Akropol, som under sin fem år långa sejour i ligan aldrig figurerade som ett fruktat topplag, har avancemang till semifinal att hänvisa till.

 

”Loosermentalitet” är något ingen klubb vill nämnas med i samma mening, men innan Jämtland avbryter Luleås svit eller semifinal-förbannelsen kommer jag att ifrågasätta om Östersundklubben har det som behövs för att tillhöra den absoluta toppen. En handfull klubbar i Sverige har vunnit en stor majoritet av titlarna i basketligans historia, och tro mig när jag säger att det inte är någon slump. Vinnare föder vinnare.

 

4. Boråscoacher förtjänar beröm

 

Eftersom jag inte uppdaterar bloggen lika frekvent är det svårt för er som inte prenumererar på BT att veta vad jag skriver i mina krönikor. Jag har ofta varit kritisk mot Boråscoacher Henrik Svensson och Henrik Carlsson ända sedan de blev klubbens coachpar 2017, men nu ska de berömmas. Borås Basket har inte förlorat en enda match den här säsongen mot lag som ligger på den nedre halvan av tabellen (Nässjö, Wetterbygden, Umeå, Köping, Uppsala) och har vunnit nio av senaste tio matcher. Det är imponerande.

 

Borås Basket hade ni vinster och sju förluster vid ett tillfälle och såg ut att vara på väg mot en magplask som skulle förstöra säsongen, men sedan dess har coach Henrik Svensson skruvat upp sin intensitet vid sidlinjen på matcherna och börjat ställa högre krav på sina spelare, framför allt defensivt. Vissa lag hade tyckt att det är jobbigt och irriterande, men det här gänget reagerade på rätt sätt.

 

5. Felix Terins framtid

 

Nässjöspelarens sensationella genombrott har gjort eko i basket-Sverige, men jag börjar undra om något topplag vågar värva Terins och ge honom stor roll nästa säsong. Det kanske är alldeles för tidigt att prata om nästa år, men jag har svårt att se Terins stanna kvar i Småland efter sommaren, men samtidigt har jag svårt att se ett topplag som BC Luleå eller Södertälje värva honom och ge guarden bollen. 20-åringen blommar ut mycket tack vare att han har fått friheten att hantera bollen, skjuta från studs och fatta beslut, och för att bli en kompetent skapande guard måste Terins fortsätta att få mycket speltid och begå misstag.

 

6. Uppsala åker ut 

 

En av Sveriges mest anrika klubbar kommer att skickas ner till Superettan. Det finns inte en chans att Uppsala vinner sju av resterande elva matcher, samtidigt som Köping inte vinner en enda match under samma period. Det kommer inte att hända.

 

Uppsala kommer att försvinna… Om inte förbundet gör det de flesta vill, vilket är att Uppsala får behålla sin plats, samtidigt som Djurgården och till Superettan-klubb flyttas upp. Det skulle kanske bryta mot tävlingsbestämmelserna, men hey, det skulle inte vara första gången att reglerna bryts. (Sundsvall Dragons och Auston Barnes hälsar).

 

7. MVP-racet

 

På Twitter och SBL:s två podcasts (Borås Basket och BC Luleå) är MVP-snacket hetare än någonsin. Jag själv vill dela upp MVP-kandidater i tre kategorier: Frontrunners, utmanare och wild cards.

 

SOLKLARA FRONTRUNNERS:

Nimrod Hilliard IV, Borås Basket 

Corban Collins, BC Luleå 

 

UTMANARE:

Auston Barnes, Södertälje Kings                                                                                                          

Mikael Lindquist, Norrköping

Denzel Andersson, BC Luleå

Dartaye Ruffin, Nässjö

 

WILD CARDS:

Joakim Kjellbom, Norrköping

Marcus Tyus, Borås Basket

Martin Pahlmblad, Södertälje Kings

 

8. Halvtidpauserna

 

Jag vet att klubbarna har fått tillåtelse att förlänga halvtidsvilan till 20 minuter, och att det gynnar klubbar som har restauranger i sina hallar o.s.v. Men herregud vad den förändringen har varit plågsam för mig. Det känns som att det tar en evighet mellan halvlekarna. Jag har pratat med spelare som tycker att det tar för lång tid och att man hinner bli kall, framför allt om man inte startar andra halvleken. Det kanske bara sitter i huvudet – halvtidsvilan har trots allt förlängts med endast fem minuter. Men jag gillar inte det i alla fall.

 

9. Vad händer med Valter Lindström?

 

Södertäljes guard har inte tagit framsteget jag förväntade mig att han skulle ta i år. Lindström har, ända sedan han slog igenom som ett framtidsnamn i Fryshuset, sakta men säkert blivit bättre för varje år, men i år är något annorlunda. Det är långt ifrån att Lindström skjuter sämre eller har spelat dåligt försvar, men något stämmer inte. När Eric Garcia var skadad tog inte Lindström över taktpinnen på samma sätt som exemplevis förra säsongen när Tobias Borg blev skadad.

 

10. Denzel Andersson och Earvin Morris

 

BC Luleås forward Denzel Andersson blir bättre för varje match. Han håller på att bli det många förutspådde att han har potential att utvecklats till – en landslagsman och utlandsproffs. Denzel kommer nog att lämna SBL efter denna säsong.

 

Men trots Anderssons fina utveckling kommer BC Luleå inte att kunna utmana om guldet om inte nyförvärvet Earvin Morris visar sig vara en fullträff. De kommande veckorna kommer alltså att visa oss vad Luleå kan åstadkomma till våren – är inte Morris en kompetent lirare är Luleå nog på väg mot en tuff vår.

 

Holla at ya boiii.