Utmärkelser i SBL: Så här röstade jag

Blogg

Precis som de två föregående säsongerna ska jag idag avslöja hur jag röstat om utmärkelser i SBL. Det får bli en tradition. Till skillnad från 2015-2016 och 2016-2017 är jag inte övertygad om att jag röstar på vinnarna, för i många kategorier råder det oklarheter kring vilka spelare som förtjänar att vinna utmärkelser. 2016 fick Charles Barton Jr priset när jag röstade på Omar Krayem, och förra året hade jag endast två ”fel”: Jag röstade på Luleå som årets matcharrangör (Jämtland vann) och jag gav min röst till Toni Bizaca som årets forward (Cole Darling vann).

 

Hur som helst, så här röstade jag:

 

ÅRETS GUARD

 

Kandidater: Brandon Rozzell, Arik Smith, Eric Gilchrese, Garry Blakes, Martin Pahlmblad.

 

Min röst här gick till Arik Smith, en spektakulär guard som även spelar försvar på en hög nivå. Amerikanen är den bästa spelaren i succélaget Umeå och någon som skulle kunna gå vidare till en bättre europeisk liga redan här sommaren. Valet här var inte enkelt, då Martin Pahlmblad också levererade både offensivt och defensivt, men till slut föll valet på Smith.

 

Vinnare: Arik Smith

 

ÅRETS FORWARD

 

Kandidater: Axel Nordström, Quinton Upshur, Mikael Lindquist, Preston Purifoy, Egal Saleman.

 

Innan du börjar klaga: Lindquist agerade forward ofta för Dolphins i år, och Viktor Gaddefors kan inte missa åtta matcher och vara en legitim kandidat. Axel Nordström år årets forward. Valet var enkelt egentligen. Snubben är en beast.

 

Vinnare: Axel Nordström

 

ÅRETS CENTER

 

Kandidater: Joakim Kjellbom, André Nilsson, Yannick Anzuluni, Will Paul.

 

Joakim Kjellbom bör vinna varenda utmärkelse han är kandidat till, och det börjar bli plågsamt tråkigt om du frågar mig.

 

Vinnare: Joakim Kjellbom

 

ÅRETS STJÄRNSKOTT

 

Kandidater: Valter Lindström, Adam Ramstedt, Denzel Anderson, Olle Lundqvist, Simon Gunnarsson.

 

Den här var svår. Södertäljeduon Lindström&Ramstedt har utvecklats och kommer att vara viktiga pusselbitar i Kings jakt på SM-guldet, men jag valde till slut att rösta på Denzel Anderson. Han tar stora kliv för varje säsong och är ett monster på den defensiva planhalvan, en modern forward som med jämnare skytte skulle kunna testa sin lycka utomlands snart.

 

Vinnare: Denzel Anderson 

 

ÅRETS LYFT

 

Kandidater: Umeå, Jämtland.

 

På en säsong gick Umeå från att vara ett skämt till att besegra varje SBL-lag förutom Norrköping minst en gång och spela modern, underhållande, vinnande basket.

 

Vinnare: Umeå BSKT

 

ÅRETS MATCHARRANGÖR

 

Kandidater: BC Luleå, Jämtland, Borås Basket.

 

Jag har hört att Luleå och Jämtland gör ett bra jobb av att arrangera matcher och underhålla publiken. Slösar inte tid på att titta på pausunderhållningen när jag streamar matcher. Tycker dock att Luleå de senaste säsongerna har gjort ett fantastiskt bra jobb av att lyfta fram sina legender, och därför får de min röst.

 

Vinnare: BC Luleå

 

ÅRETS COACH

 

Kandidater: Peter Öqvist, Adnan Chuk, Jesper Gustavsson, Torbjörn Gehrke.

 

Här kan man inte göra fel. Vem än man röstar på kan man ha gott samvete, men min röst går till Gehrke. Medan samtliga coacher här gjort ett bra jobb kan jag inte blunda för vad Jämtland, just tack vare Gehrke, åstadkommit med sina unga spelare. De har en tydlig plan, till skillnad från de flesta andra SBL-klubbarna, och den fungerar. Resultatet blir att Östersundlaget har ligans kanske bredaste trupp, men det kommer inte att sluta där. Nästa år är det Daniel Johanssons tur att få sitt genombrott. Har man en tydlig struktur och plan med talanger kan laget fyllas på i flera år.

 

Vinnare: Torbjörn Gehrke

 

ÅRETS FÖRSVARARE

 

Kandidater: Joakim Kjellbom, Preston Purifoy, Quinton Upshur, Martin Pahlmblad, Eric Gilchrese, Denzel Andersson.

 

Återigen, Kjellbom skulle kunna vinna varje utmärkelse han är kandidat till. Ingen påverkar försvarsspelet som veteranen. Min röst går dock till Quinton Upshur, som har den här vintern låst ner några av SBL:s bästa guards på ett övertygande sätt. Han är Luleås identitet defensivt, och en stor anledning till att laget vinner matcher även när anfallet inte stämmer.

 

Vinnare: Quinton Upshur.

 

MVP

 

Kandidater: Joakim Kjellbom, Quinton Upshur, Axel Nordström.

 

Det här får bli en anti-Kjellbom säsong. När jag först började blogga på BT var jag snabb att påpeka för basket-Sverige hur idiotiskt det är att Kjellbom inte har fler MVP-utmärkelser och faktiskt ALDRIG hade utsetts till årets försvarare. Det var ingenting annat än bisarrt. Nu har han dock vunnit allt som vinnas kan de senaste två säsongerna, och trots att det är välförtjänt börjar jag bli trött på det.

 

Upshurs vinter har varit fenomenal. Forwarden har blivit en tvåvägsspelare som kan hetta till från trepoängslinjen. Förra säsongen lät motståndarna honom skjuta öppna skott för att han ansågs vara urusel skytt.

 

Men min röst går till Axel Nordström. Ja, jag själv har skrivit att man måste vara en del av ett vinnande lag för att vinna MVP-utmärkelsen, men här gör jag ett undantag. Uppsala är egentligen inte ens med i slutspelet, men ingen har i min åsikt varit bättre och framför allt jämnare än Nordström. Att Uppsala i början av säsongen, utan Gaddefors och Jenkins, vann en match och spelade jämnt ett par gånger med truppen de hade är närmare otroligt, men har man en lirare som Nordström så är ingenting omöjligt. Ingen sliter hårdare än 26-åringen.

 

Jag vill härmed starta kampanjen #AxelTillBorås. Nordströms kontrakt går ut, och Borås är i desperat behov av spelare som publiken kan relatera till. Lets do this.

 

Vinnare: Axel Nordström

 

OBS! Har fått reda på att Axel Nordströms kontrakt sträcker sig även över nästa säsong. Jag bryr mig inte. Han ska till Borås ändå.

 

Holla.