Vem skriver historia ikväll - Jämtland eller Borås?

Blogg

Ofta när jag skriver blogginlägg och krönikor försöker jag dra paralleller till vardagliga situationer, aktuella ämnen eller film- och musikbranschen. Den senaste veckan har jag gått på flera Snabba Cash-maraton, men av någon anledning ser jag inget samband mellan JW och maffia-serbernas konflikt och kvartsfinalserien mellan Borås och Jämtland, trots att jag försöker. Det bästa jag kunde komma på är att Jämtland är Jorge, en underdog som aldrig varit en seriös faktor men nu helt plötsligt har chansen att förändra sin historia och nå sin dröm.

 

Jämtland är nära nu. Den här staden har en lång historia av tunga förluster och decennier i tabellens källare. Det har tagit närmare 40 år för Östersund att komma till den här punkten där de på hemmaplan kan för första gången någonsin fira avancemang till semifinal i basketens finrum. Den viktigaste dagen i klubbens historia är här, och när bollen kastas upp klockan 20:00 ikväll kommer jämtarna att förstå vad ordet press innebär som aldrig förr.

 

Det är Borås Basket största chans. Här finns det spelare som har vunnit de här avgörande matcherna. Är matchen jämn efter tre perioder kommer inte det att finnas någon hemmaplansfördel i den sista kvarten, för där är det de stora lirarna som avgör, inte publiken.

 

Sedan får man inte glömma att Borås bästa spelare i torsdags var Jämtlands Brandon Taylor. Ni skulle ha sett Borås-spelarnas besvikelse när Taylor fick sin femte foul. Gång på gång sköt han sitt lag i foten med banal beslutsfattning, och jag börjar tro att amerikanen är en spelare som inte klarar av den berömda pressen. Borås bör göra allt de kan för att ännu en gång få Taylor ur balans.

 

Det kommer naturligtvis inte att räcka med att förlita sig på att Jämtland faller under pressen och Taylor tappar huvudet igen. Först måste man lösa zonförsvaret Torbjörn Gehrke valde att använda sig av i torsdags. Gehrke har vid flera tillfällen den här säsongen beordrat sina spelare att ställa upp i zonförsvar, så det var inte första gången Jämtland valde bort ”man mot man”-varianten, men faktum är att älgarna aldrig riktigt vunnit matcher med det, fram till den andra kvartsfinalen. Jämtlands zonförsvar fungerade mot Borås för att spelarna gjorde ett bra jobb av att försvara trepoängslinjen. men det fanns enorma hål i deras zon. Min gissning är att Gehrke kommer att variera mellan zon och ”man/man”-försvar idag.

 

Efter förra matchen var jag kritisk med tre spelare i Borås, nämligen Andreas Person, Brett Bisping och Fredrik Andersson. Borås som lag kom aldrig upp till nivån de visade i den första kvartsfinalmatchen, men efter att ha sett det här gänget i sju månader vet jag vad skillnaden mellan deras lägsta och högsta nivå är. Oavsett vad som händer vet jag att jag kommer att få cirka 15 poäng och 7 assist från Nimrod Hilliard. Jag vet att Jyles Smith och Simon Gunnarsson kommer att dominera i försvarsspelet. Jag vet att Jakob Sigurdarson kommer att dra till sig uppmärksamhet från motståndarna.

 

Däremot vet jag inte vad jag kommer att få från Person, Bisping och Andersson, och man kan slänga in Marin Mornar där också. Det är för mycket upp och ner, framför allt offensivt. Person gick från att göra 18 poäng i första perioden av första matchen till att i 33 minuter ha noll poäng på sitt konto i andra matchen, en dipp som är alldeles för stor för att Borås ska ha en ärlig chans att vinna, oavsett hur bra jobb han gör defensivt. De här fyra spelarna måste stoppa i sina poäng ikväll, annars är säsongen över.

 

I den sista Snabba Cash-filmen, Livet Deluxe, skjuter och bombar Jorge ihjäl ett gäng kriminella finländare och drar till Sydamerika med tiotal miljoner på kontot. Han bröt den onda cirkeln i sitt liv. Kommer Jämtland att bryta sin onda cirkel ikväll? Det återstår att se, men jag vet med all säkerhet att Borås är långt ifrån chanslösa, och att min Snabba Cash-liknelse fortfarande är lika dålig som i början av detta blogginlägg.

 

Holla.