Vilka är Sveriges bästa point guards?

Blogg

Nästa sommar kommer att vara en av de viktigaste somrarna i svensk baskets historia, i alla fall för herrlandslaget. Då är det dags för EM-kval, och går inte Sverige till EM en gång till kommer det att ta ytterligare två år innan en ny chans dyker upp. Fem år utan en stor tävling skulle vara förödande för ett lag som potentiellt kan ha Jonas Jerebko, Jeffery Taylor, Markus Eriksson med flera.

Den svåraste positionen att bemästra är point guard. Enligt den traditionella beskrivningen av positionen ska en duktig PG kunna hantera bollen, vara en ledare, alltid ha koll på vad som händer på planen, vara en grym passare och kunna skjuta treor. Det är svårt att få fram point guards som kan spela på en hög europeisk nivå med andra ord.

Flera andra landslag har valt att ta in amerikaner som point guards just på grund av att de saknar högkvalitativa bollfördelare. Men det gör inte Sverige. Att Rudy Mbemba aldrig lyckades realisera sin potential har gjort utbudet på positionen betydligt mindre.

Enligt mig finns det fyra point guards som är Sveriges bästa och som kan ha en viktig roll nästa sommar. Här rankar jag dem efter deras spelarkvalitéer, men även deras förmåga att passa in i Vedran Bosnics spelsystem.

 

4. Ludvig Håkanson

Det var inget lätt beslut att ha Ludvig så långt ner. Han är Sveriges mest lovande spelare som redan har ett EM under bältet. Men Ludvig har inte fått spela i Barcelonas A-lag i år, och jag vet inte hur mycket han har utvecklats på träningarna och matcherna med Barcas B-lag. Dessutom hade Ludvig ganska svårt att passa in i Bosnics system i kvalet förra året, och det var inte förrän matchen mot Rumänien i slutet av kvalet Håkansson kunde visa hur duktig han egentligen är. Men låt er inte luras av hans 22 poäng i den matchen – Sverige låg under större delen av matchen och var tvungen att jaga ikapp Rumänien och ta snabba avslut. Det är då Ludvig är som bäst, när han kan visa att han kan skapa på egen hand och ta sina skott utan att tveka. I Vedrans system vill man dock helst leta länge efter ett bra skott, ofta djupt inne på skottklockan. Det passar inte Håkansson, därför är han fyra på min lista.

 

3. Jonathan Person

Jonathan hade ett medelmåttigt och skadedrabbat år. Men vad bra han var i kvalet förra året! Vissa matcher var han lagets bästa spelare, och jag kommer aldrig att glömma hans insats mot Lettland på bortaplan. Det kändes som att det blev kaos på planen varje gång han blev utbytt, vilket tydligt visade hur viktig roll han hade. Det är något med Vedran som gör att Jonathan kan visa sin fulla potential. Jag ser gärna Person i Södertälje till hösten, det kommer att ge honom en ärlig chans att utvecklas och ha en bra säsong.

 

2. Kenny Grant

En av mina bästa kompisar påstår att han aldrig skulle ta Grant förre Håkansson. Vi håller inte med varandra. Grant är en erfaren point guard som har spelat på hög nivå och är en duktig skytt. Dessutom har han vissat flera gånger om att han är kapabel till att ta stora skott i viktiga matcher – och sätta dem. Han har spelat i ett EM, en säsong i euroleague och på division I-college. Hans rutin och skytte är ovärderligt för landslaget.

 

1. Thomas Massamba

Årets spelare på Cypern och landslagets bästa försvarare var självklar etta på listan enligt mig. Skottet är inte hans starkaste egenskap, men hans försvar håller NBA-klass, och det är en egenskap som behövs om Sverige ska möta Grekland med Spanoulis, Serbien med Teodosic, Spanien med Rubio osv. Massamba har nu spelat utomlands i flera år, och var än han är får han speltid för att han är så pass disciplinerad framåt och exceptionell i försvar. Han hade ett dåligt EM för två år sen, men jag tvekar inte – han ska vara startande point guard nästa sommar.

 

Vad tycker ni? Finns det fler kandidater? Kan en omskolad Tobias Borg vara ett alternativ?  Visserligen är det år kvar innan kvalet börjar, men det hindrade inte mig att göra en lista. Vi får se hur det kommer att gå för Sveriges bästa point guards.