Elijah Clarance är Sveriges nästa big thing

Blogg

På söndagar brukar jag skriva texter om basketspelare som jag vet tränar hårt och har ägnat sitt liv åt att utvecklas. Jag är svag för dem. Alldeles för många elitidrottare går hem så snabbt träningen är slut och nöjer sig med att vara mediokra.

 

I dag ska jag presentera för er Elijah Clarence, 17-åringen från Nydala (En stadsdel i Malmö). För de flesta basketentusiasterna utanför Skåne är det ett obekant namn, men det kommer inte att ta lång tid innan han blir svensk baskets affischnamn. Clarance är nämligen Sveriges nästa stora basketstjärna.

 

Hur vet jag det? Man ska aldrig garantera att en 17-åring kan nå stjärnor, men i det här fallet gör jag ett undantag. När någon är lika dedikerad och besatt av att träna och bli bättre som Elijah finns det bara en väg man kan ta, en väg som leder mot framgång.

 

Första gången jag hörde talas om den talangfulla point guarden från Malmö var för ett par år sedan. Det var många som uppmärksammade och skrattade åt att Clarance tog en basketboll till sin högstadiebal. Ni läser rätt, han hade en boll med sig. Det kanske låter underligt, men Elijah och basket är oskiljbara.

– Jag började ta med mig bollen överallt när jag var 13 år gammal. Min kompis, Craig Lescesne, var först med att göra det, och eftersom det var vi två som tränade hårdast i vår klubb ville jag inte vara sämre än honom. Jag visste att jag kunde utvecklas genom att lägga mitt fokus på träna hårt, men jag ville även bli bättre än Craig. Att folk skrattade åt mig när jag tog bollen med mig till balen spelar ingen roll, för mina kompisar visste att det var en typisk grej för mig. Jag ville bli ihågkommen som killen från Nydala som har bollen med sig överallt, säger Clarance.

 

En annan stod drivkraft i Elijahs liv är hans mamma.

– Basketen tog bort mina distraktioner. Medan mina kompisar festade såg jag till att vara i hallen och bli så bra det går. Jag kunde aldrig slappna av, för om jag festade och tog basket för givet visste jag att chansen minskar att jag kan komma långt och köpa ett hus åt min mamma, så att hon inte ska behöva bo i Nydala längre. Det har både jag och hon drömt om länge.

 

Clarance är även känd för sitt självförtroende. När han var yngre påstod han att hans Malbas-lag var bäst i Europa. När SVT intervjuade honom för ett par år sedan hävdade Elijah att hans mål är att bli den bästa basketspelaren i världen. Nu, några år senare, är han fortfarande samma självsäkra killen, men mer mogen och med nya perspektiv.

– Det med att mitt lag var bäst i Europa sa jag i affekt när jag hade en het argumentation. Jag trodde på mitt lag och ångrar inte det jag sa, även om det inte är sanningen. Jag har självförtroende, det är en del av min personlighet som jag fått i Nydala, men jag är även ödmjuk. Folk kan skratta åt mina uttalanden, jag bryr mig inte. Varför ska man ens spela basket om man inte tror, eller i alla fall strävar emot, att bli bäst i världen?

 

2014 flyttade Clarance till USA för att spela high school-basket. Point guarden fick ett stipendium och tvekade inte när erbjudandet kom.

– Jag valde att flytta till USA eftersom jag kände att var den bästa möjligheten för mig att nå mina drömmar. Här får jag chansen att spela mot de bästa i landet. Att stanna hemma var aldrig ett alternativ, det är hungern och viljan att vinna varje dag som saknas i Sverige och det är just därför amerikansk basket är bäst, konstaterar Clarance.

 

17-åringens vistelse i USA har varit en enorm succé. Elijah har blivit en bättre basketspelare och under hans tid på andra sidan Atlanten lyckats imponera på scouter. Clarance har fortfarande ett och ett halvt år kvar innan han tar studenten, men listan över college-skolor som redan har visat intresse för svensken kan få er att tappa hakan.

 

– Virginia Tech, Towson och San Diego har redan erbjudit mig en plats. Maryland, West Virginia, St Joseph, Stanford, Georgetown, George Washington, George Mason, Dayton och andra skolor har visat starkt intresse och hör av sig ofta. Jag har även pratat med Miami, Syracuse och Louisville.

 

Vi kan väl konstatera att det är ingen som skrattar längre åt att Clarance tog en basketboll till balen. Point guarden har höga ambitioner och har knappt påbörjat sin resa, men faktum är att få svenska spelare har varit lika eftertraktade som Malmösonen. När jag frågade honom varför så många kända college-program är intresserade fick jag ett kort, men klart svar.

– De ser potential och är medvetna om min hårda arbete.

 

Elijah Clarence en ingen typisk svensk point guard. Han är en atletisk, självsäker spelfördelare som är explosivare än de flesta försvararna, men som även kan skjuta och hitta öppna lagkamrater. Clarence påminner om en ung Rudy Mbemba, och även fast Mbemba var bättre när han var i Elijahs ålder är det den förra Malbas-spelaren som har en bättre basketkropp.

 

Och det råder ingen tvivel om vad det slutgiltiga målet är.

– Förhoppningsvis kommer jag någon dag i framtiden att representera ett framgångsrikt lag i NBA. Och fortfarande har samma attityd till sporten.

 

Clarance är medveten om sina svagheter och förstår att han måste bli mer konsekvent i sitt spel för att fortsätta utvecklas. Hans drömmar, som för inte så länge sedan såg orealistiska ut, håller på att bli verklighet, trots att det är långt kvar innan han når dem. Det ska bli oerhört intressant att följa hans utveckling och se vilken college 17-åringen kommer att hamna i.

 

Men oavsett vad som händer föreslår jag att ni kommer ihåg hans namn. Elijah Clarence kommer att bli Sveriges nästa stora stjärna. Intervjun med tonåringen var fascinerande för mig på flera olika sätt, men mest imponerad blev jag när han gav mig svar på frågan om han är nöjd med det han åstadkommit hittills i USA.

– Nöjd? Jag är aldrig nöjd.