Tom Lidén - från borträknad bänkspelare till utlandsproffs

Blogg

 

5 maj 2011.

Efter att ha vunnit en episk rysare på bortaplan mot Norrköping har Sundsvall chansen att vinna SM-guld på hemmaplan i den sjunde och avgörande matchen i finalserien. Dragons vinner komfortabelt till slut och ror hem andra ligaguldet i klubbens historia. Under den avgörande matchen fick Tom Lidén 40 sekunder på planen. I en tidigare finalmatch fick Lidén inte ens hoppa in.

 

7 februari 2016.

Tom Lidén förbereder sig för en match i grekiska ligan mot Panathanaikos, en av Europas allra största klubbar.

 

 

Låter uttrycket ”late bloomer” bekant? Ni vet, spelare som utvecklas senare än väntat? Ingen basketspelare jag känner personifierar ”late bloomer” mer än Tom Lidén.

 

Lidén var två månader bort från sin 24:e födelsedag när Sundsvall vann SM-guld 2011. Forwarden kom till Sundsvall från Södertälje som en talangfull spelare med lång karriär framför sig, men den första säsongen var en stor besvikelse för många som följde basketligan. Han var borträknad som ett stort framtidsnamn.

 

Men Lidén vek sig aldrig. I stället för att brytas ned av omständigheterna valde 28-åringen att se de positiva aspekterna av att spela i ett vinnande lag.

– Det var bara att göra det bästa av situationen. Jag kände mig inte nedslagen. Det fanns många duktiga spelare i det laget och jag blev bättre av att träna mot dem. Jag tänkte att det bara kunde bli bättre framöver, säger Lidén.

 

Den förre Södertälje-spelaren såg till att vända trenden och blicka framåt. Lidén flyttade till Sundsvall för att kombinera studier och basket, vilket betydde att något klubbyte aldrig blev ett alternativ. Det enda som fanns på bordet var att bevisa att han duger och förtjänar mer speltid.

–  Jag flyttade till Sundsvall av två anledningar: Vinna SM-guld och läsa på universitet. Jag visste att laget skulle bli bra, men jag trodde att jag skulle få en större roll från början. I slutändan ville jag stanna i tre år, så att jag kunde finansiera och avsluta studierna via basket.

 

Efter den första säsongen började den drömlika uppgången. Lidéns poängstatistik förbättrades i fräsande fart.

 

Säsong 2010-2011: 2.2 poäng per match.

Säsong 2011-2012: 5.9 ppm.

Säsong 2012-2013: 8.6 ppm.

Säsong 2013-2014: 14.1 poäng per match.

 

Från två till 14 poäng per match på tre år är en sällan skådad förbättring med tanke på att uppsvinget började när Lidén var 24 år gammal. Ännu ett bevis på att man aldrig ska sluta tro på sig själv och sträva efter att utvecklas.

– Jag kände att det fanns chans att ta nästa steg efter den första säsongen. Coach Peter Öqvist trodde på mig och min utveckling gick ganska snabbt uppåt varje år. Jag passade väldigt bra in i coach Öqvists spelsystem eftersom jag var en stor spelare som var ganska mångsidig och kunde försvara på flera positioner. Peter är en stor anledning till att jag blev bättre, men samtidigt var jag en spelare som tränade hårt och hade rätt inställning, vilket till slut gav utdelning, konstaterar Lidén.

 

Den tuffaste perioden för den starka forwarden var somrarna. Vid flera tillfällen funderade Lidén att lägga ner sin basketsatsning, men till slut kunde han hitta motivation att gå tillbaka till parkettgolvet och fortsätta sin basketresa.

– Jag funderade på att sluta, flera gånger. Nästan varje säsong undrar jag i fall det verkligen är värt att fortsätta, men det har alltid dykt upp anledningar att komma tillbaka. Mitt andra år i Sundsvall skadade jag mig i slutet av säsongen men valde att spela klart slutspelet ändå. Det gjorde att jag missade hela sommaren och början av säsongen efter. Då trodde jag att jag var klar och kände att jag inte hade kul längre. Men jag spelade bra när jag kom tillbaka och gick till final så jag tänkte att jag kör ett år till.

 

Han fortsätter.

– Sedan gick det snabbt med landslaget och erbjudandet från Grekland. Det var väldigt spännande att få chansen att bli utlandsproffs, det är något alla svenska spelare drömmer om.

 

Numera spelar Lidén i grekiska Kolossos. Att få spela i en av Europas bästa ligor är en dröm som gått i uppfyllelse, men även en tuff utmaning som kan vara krävande.

–   Det är mycket större press på utländska spelare, man måste prestera på ett annat sätt. Jag som egentligen alltid varit en rollspelare har haft lite svårt att ta det ansvaret. Min roll är mest att vara skytt och sätta screens, och eftersom jag sköt otroligt bra förra säsongen får jag inte många öppna skott längre, vilket är frustrerande och gör att jag inte blir särskilt involverad i anfallsspelet.

 

Lidén säger att han inte vet hur många säsonger han har kvar i kroppen med tanke på att han spelat på hög nivå sedan han var 16 år gammal. Han öppnar även för en eventuell återkomst till basketligan, men det får vi fördjupa oss in någon annan gång.

 

Budskapet i Lidéns berättelse är att det aldrig är för sent att utvecklas och bli bättre. 2011 fick han knappt spela mot Fred Drains, Andrew Mitchell och Joakim Kjellbom, men i dag ska han spela mot Diamantidis och andra stjärnor från Panathanaikos.

 

Även när man stagnerar i utvecklingen ska man inte ge upp, får hårt arbete belönar sig till slut. Tom Lidéns karriär är ett praktexempel.